National Public Radio: Adopțiile din România, în continuare o raritate

National Public Radio: Adopțiile din România, în continuare o raritate

Presa străină a comentat din nou subiectul adopţiilor în România.  Într-un articol intitulat „Pentru orfanii din România, adopţia este în continuare o raritate„, National Public Radio notează că, după aproape 23 de ani de la Revoluţia din 1989, adopţia în România a rămas un proces extrem de complicat.

În perioada comunistă, când la putere era dictatorul Nicolae Ceauşescu, scenele din orfelinatele din România erau îngrozitoare: zeci de mii de copii abandonaţi în orfelinate erau abuzaţi ori neglijaţi, mulţi dintre ei dormeau în propria mizerie ori sufereau de boli mintale„, scrie National Public Radio.

Aproape un sfert de secol mai târziu, soarta copiilor abandonaţi din România este o problemă nerezolvată, susţine jurnalista Meghan Collins. Aceasta remarcă faptul că s-au schimbat condiţiile în care trăiesc aceşti copii, dar numărul „celor aflaţi în îngrijirea statului, peste 70.000, este aproape acelaşi ca în 1989„, afirmă autoarea, care precizează că, pe lângă cei din orfelinate, există zeci de mii de orfani pe străzi.

O alta problemă pe care o abordează National Public Radio este cea a Legii Adopţiei. În fiecare an, în ţara noastră, sunt înfiaţi în jur de 900 de copii, arată datele statistice. Adopţiile internaţionale au fost interzise în urmă cu 10 ani, din vina scandalurilor legate de traficul de copii. Dar mulţi din domeniul protecţiei copilului se îndoiesc că noua lege va putea îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale acestor copii abandonaţi”, continua autoarea articolului.

Jurnalista îl citează pe Bogdan Panait de la Oficiul Român pentru Adopţii, potrivit căruia, numărul de copii adoptaţi ar putea ajunge la 2.000 pe an. Acesta este de părere că „sistemul nu protejează drepturile copilului, ci pe cele ale părinţilor„.

Tags:
Ultima oră
00:49 - Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale: Sunt concetățeni care suferă, nu sunt tratați în demnitatea lor umană. Prejudecățile sunt exploatate / Subiectul, parte din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia (VIDEO)
23:43 - Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă
23:37 - Incendiu de vegetație în Corbeanca. Flăcările s-au răspândit rapid din cauza vântului
22:48 - Grecia, în lupta cu flăcările. Incendiile de vegetație pun în pericol orașele de la periferia Atenei: Este dramatic! Tuturor ne este frică (VIDEO)
22:48 - Irineu Darău, candidatul-surpriză la șefia USR-PLUS: Sunt foarte multe probleme interne. Ceva trebuie să se schimbe în conducerea partidului. Abia aștept dezbaterile cu cei doi contracandidați (VIDEO)
22:24 - Situație dramatică în Grecia. Românii plecați în vacanță au primit avertizarea RO-Alert, din cauza incendiilor puternice de vegetație. O autostrada este închisă
22:10 - Sfârșitul unei ere | Ce performanțe a reușit Leo Messi la FC Barcelona: Lista trofeelor câștigate
22:04 - Cod roșu de vijelii și ploi torențiale, valabil în România. Rafalele vor depăși 100 km/h
21:56 - Acoperișul unui bloc din Lupeni, smuls de vântul puternic și aruncat peste mașini. Două autoturisme au fost avariate (FOTO)
21:45 - E oficial: Aventura lui Leo Messi la Barcelona s-a terminat. Anunțul clubului