Nereguli majore descoperite de Curtea de Conturi la instituțiile statului: Salarii majorate nejustificat, decontări de parfumuri și alcool sau angajați plătiți să stea degeaba

Nereguli majore descoperite de Curtea de Conturi la instituțiile statului: Salarii majorate nejustificat, decontări de parfumuri și alcool sau angajați plătiți să stea degeaba
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Un raport al Curții de Conturi prezintă nereguli grave privind gestionarea banilor publice la numeroase instituții ale statului. Aici, inspectorii au descoperit o sumedie de probleme precum salarii umflate, furtul unor sume plătite de cetăţeni în contul taxelor ori decontarea de parfumuri, băuturi alcoolice şi chiar iaurturi şi banane.

În total, Curtea de Conturi a descoperit prejudicii de 268 de milioane de lei după ce a verificat 3.620 de instituții publice și companii de stat, se arată în raportul de activitate al instituției pe 2018, citat de Adevărul.

În urma verificărilor, Curtea a sesizat organele de cercetare penală în 39 de cazuri, printre care achiziţii fictive prin falsificarea documentelor, sustragerea unor sume plătite de cetăţeni în contul impozitelor şi taxelor locale, retragerea de sume din trezorerie mai mari decât cele care trebuiau achitate conform statelor de plată, dar şi însuşirea în interes personal de fonduri publice din bugetele unor şcoli.

Un exempluj grav îl avem la Institutului de Cercetare Informatică Bucureşti unde s-a produs un prejudiciu de 2,3 milioane de lei prin majorarea ilegală a salariilor conducerii, şefului contabil şi a altor angajaţi, dar şi prin decontarea unor cheltuieli de protocol cu „băuturi alcoolice, parfumuri, produse alimentare achiziţionate zilnic (covrigi, pizza, iaurt, banane, pâine, bere, ba chiar şi meniul zilei)“. În perioada auditată ( 2015 – 2017), directori generali ai Institutului au fost prof. dr. ing. Doina Banciu şi prof. dr. Decebal Popescu.

Acelaşi raport arată că „Ministerul Turismului nu a respectat prevederile legale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice“, 10 dintre persoanele detaşate în instituţie primind drepturi de natură salarială în sumă de 267.000 lei, în plus faţă de nivelul salariului de bază stabilit aferent funcţiei pe care au fost detaşaţi. În perioada auditată, ministru al turismului era Bogdan Trif, membru PSD.

Neregului grave au fost descoperite și în urma verificărilor la ANAF, unde Curtea a constatat că aplicaţiile informatice ale Fiscului şi Declaraţia 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, nu au fost puse în concordanţă cu prevederile legale privind contribuţia la sănătate şi contribuţia la fondul de pensii.

De asemenea, Curtea de Conturi a arătat că Fiscul a ignorat faptul că anumiţi contribuabili nu declară toate taxele, nu face verificări în cazuri sesizate şi ignoră reclamaţiile de evaziune şi fraudă fiscală.
Nereguli grave au fost descoperite şi la Compania de Drumuri (CNAIR), unde au existat situaţii în care conturile instituţiei au fost executate silit şi au fost achitate despăgubiri, din cauza neplăţii de facturi. Mai precis, pentru că CNAIR n-a plătit la scadenţă o factură pentru Centura Braşovului, veniturile instituţiei au fost executate silit pentru suma de 2,2 milioane lei. Din aceşti bani, 1,8 milioane reprezintă numai dobânzi penalizatoare.

În schimb, la Secretariatul General al Guvernului (SGG) unde s-au descoperit doi angajați care erau plătiți fără a face nimic. Acestea au fost încadrate la Departamentul/Direcţia pentru strategii guvernamentale – Serviciul politici de cooperare cu mediul asociativ. Pentru ele au fost plătite cheltuieli nelegale în sumă de 217 mii lei, reprezentând salarii şi datorii asimilate. Totuşi, nu au existat documente legale din care să reiasă faptul că cele două persoane au fost implicate în desfăşurarea unor activităţi şi, totodată, să justifice contraprestaţia muncii. Persoanele nu au fost consemnate în condica de prezenţă, în pontaje şi nu au fost întocmite rapoarte de evaluare a performanţelor individuale ale acestora.

Ultima oră
17:27 - Ioana Mihăilă explică cum s-a pregătit MS pentru valul patru: Creșterea numărului de paturi ATI/TI reprezintă punerea în aplicare a planului pregătit de Ministerul Sănătății
17:25 - Ludovic Orban: Cine seamănă vânt culege furtună. PNL a promis românilor patru ani de pace și stabilitate politică, dar niște decizii unilaterale au dus la o criză politică, care afectează grav România (VIDEO)
17:08 - Echipa Orban, apel pentru soluționarea crizei politice. Ionel Dancă: Ludovic Orban, cel care poate face majoritatea parlamentară. Respingem orice fel de înțelegere cu PSD (VIDEO)
17:03 - Schimbări la înmatricularea și radierea mașinilor. Detaliul pe care toți șoferii trebuie să îl știe
16:39 - Lista celor 234 de localități în care incidența e de cel puțin 3 la mie (DOCUMENT)
16:31 - 2.468 de școli vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile. Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță
16:29 - Florin Cîțu: Octavian Berceanu a fost numit politic la Garda de Mediu și nu l-am demis eu, de fapt i-a fost retras sprijinul politic atunci când USR a ieșit de la guvernare
16:17 - Marcel Ciolacu: Bilanțul negru de astăzi, cu 120 de morți de COVID, 990 de bolnavi la ATI și aproape 6.800 de cazuri este doar începutul
16:16 - Florin Cîțu, declarații contradictorii despre valul 4: „S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum”
16:14 - Valeriu Gheorghiță: Sunt 2.468 de unități de învățământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile (VIDEO)