Nicolae Popa a cerut rejudecarea procesului în dosarul FNI

Nicolae Popa a cerut rejudecarea procesului în dosarul FNI
Foto: evz.ro

Fostul administrator al Fondului Naţional de Investiţii , Nicolae Popa, a cerut rejudecarea procesului privind prăbuşirea instituţiei, dosar în care el a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. Solicitarea lui Popa a fost înregistrată în instanţă, miercuri, şi urmează să fie luată în discuţie pe 16 iunie, acesta fiind primul pas decisiv, făcut de el după aducerea sa în ţară din Indonezia, scrie România Liberă.

Codul de Procedură Penală prevede că o persoană judecată şi condamnată în lipsă poate cere rejudecarea procesului de la prima instanţă care a soluţionat iniţial cauza sa. Colapsul Fondului Naţional de Investiţii a afectat în mod direct peste 100.000 de oameni, care peste noapte şi-au pierdut economiile.

Cererea lui Popa poate duce la unul din trei scenarii posibile:

1.      Tribunalul poate respinge cererea, dar dacă o va admite şi procesul se va rejudeca, se pot studia noi documente, vor avea loc audieri şi reaudieri de martori, printre s-ar putea afla şi Sorin Ovidiu Vîntu

2.      Popa poate convinge judecătorul că este nevinovat prin probele pe care le va aduce, el fiind achitat de pedeapsă

3.      Probele prezentate de Popa ar putea duce la schimbarea situraţiei tuturor persoanelor condamnate în dosar, printre ele aflându-se şi Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest

Nicolae Popa a fugit din România în anul 2000. Acesta a fost arestat la Jakarta în decembrie 2009, în urma unui mandat de arestare emis de Interpol la solicitarea poliției române.

La începutul lunii decembrie 2010, un tribunal indonezian a admis cererea Bucureștiului de extrădare a fostului membru FNI. Ministrul indonezian al Justiției, Patrialis Akbar, a autorizat extrădarea lui Popa în România, hotărâre aprobată și de președintele indonezian, Susilo Bambang Yudhoyono, pe 25 august 2010.

Fostul director Gelsor a fost condamnat de Tribunalul București, în 2006, la 15 ani închisoare pentru înșelăciune, alături de Ioana Maria Vlas şi alte nouă persoane. Decizia a rămas definitivă în 2009.

Tags: