Ultima zi din septembrie a adus iarna la munte. A nins în mai multe zone, iar temepraturi au scăzut sub pragul înghețului. Pe Transalpina și Transfăgărășan drumarii au avut de lucru, iar unii turiști au riscat să fie blocați pe munte după ce s-au aventurat cu anvelopele de vară.
Pe Transalpina s-a format deja un strat consistent de zăpadă. Noaptea trecută a nins între stațiunile Rânca și Obârșia Lotrului, iar, acum, pe Transaplina, la Cota 2000, sunt -3 grade. Vântul suflă cu putere și întețește sezația de frig, informează observatornews.
Turiștii care au vrut să vadă prima zăpadă din acest an au riscat să rămână blocați după ce drumurile au fost acoperite de gheață și zăpadă, iar mașinile lor aveau anvelope de vară. Nici ceața nu le-a făcut drumul mai ușor.
„Ne-a luat pe nepregătite, sunt porţiuni de drum cu zăpadă”, spune un turist.
Drumarii au muncit ca în plină iarnă pentru ca drumul spre Rânca să fie practicabil, iar cirualția este restricționată.
„Pe DN 67C, între Rânca și Obârșia Lotrului (Transalpina), din cauza temperaturilor scazute, s-au înregistrat precipitații sub formă de ninsoare. Pe partea carosabilă s-a depus un strat de aproximativ 1 cm de zăpadă și izolat pot exista porțiuni cu gheață. Se intervine cu un utilaj dotat cu lamă și răspânditor de material antiderapant. Reamintim ca programul de acces pe sectorul de drum cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului este în intervalul orar 09⁰⁰- 20⁰⁰”, afirmă DRDP Craiova într-o postare pe Facebook.
Nici pe Transfăgărășan drumarii nu s-au plictisit pentru că stratul de zăpadă a ajuns chiar și la zece centimentri pe unele porțiuni, dar circulația nu a fost oprită.
Și în Brașov a fost frig. În Masivul Postăvarul s-a depășit pragul înghețului, dar turiștii nu au ezitat să nu iasă la plimbare. În Bucovina, turiștii au privit partea bună a vremii nefavorabile și s-au bucurat de peisajul deosebit de la poalele Munților Călimani.
În vârf de munte au fost -4 grade, iar la noapte, în cea mai mare parte a munților, va fi foarte frig, ca iarna. În plus, este în vigoare un cod galben de lapoviță și ninsoare în Carpații Orientali și Meridionali.