EXCLUSIV // Noi controverse la pelerinajul Sfintei Parascheva. Presa locală scrie că sunt lăsați toți pelerinii din România să se închine la moaște. Prefectura neagă informația: “Jandarmii, probabil, ca să detensioneze situația i-au lăsat să intre”

EXCLUSIV // Noi controverse la pelerinajul Sfintei Parascheva. Presa locală scrie că sunt lăsați toți pelerinii din România să se închine la moaște. Prefectura neagă informația: “Jandarmii, probabil, ca să detensioneze situația i-au lăsat să intre
Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

În presa locală a apărut informația că toți pelerinii, nu doar cei din Iași, sunt lăsați să participe la pelerinaj și să se închine la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, după o decizie care ar fi fost luată de autorități. Știrea prezentată de site-ul BZI.RO în regim de breaking news a fost infirmată pentru B1.RO de către Prefectura Iași.

Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului din județul Iași a precizat pentru B1.RO că nu a fost luată o astfel de decizie și nu poate fi luată având în vedere că la baza ei se află o Hotărâre de Guvern. Acesta a precizat că cel mai probabil, în contextul protestelor, jandarmii au lăsat o parte din pelerini să participe la ceremonie pentru a detensiona situația

“Nu s-a luat nicio decizie. Rămâne în vigoare interdicția pentru cei din afara localității. Nu avem cum să luăm noi o astfeld e decizie, atâta timp cât este o Hotărâre de Guvern în acest sens. A fost probabil o situație complicată cu protestul, cu cei care erau în față și jandarmii probabil ca să detensioneze situația au lăsat pe cei care erau acolo să intre. Situația s-a detensionat și lucrurile au intrat pe făgașul normal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului.

Reprezentanții Jandarmeriei nu au răspuns pentru a oferi un punct de vedere în acest sens.

Proteste la Iași împotriva restricțiilor cu privire la pelerinaj

Interzicerea participării credincioșilor din afara municipiului Iașila pelerinajul organizat cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva a declanșatnoi proteste.

Câteva zeci de persoane au anifestat, miercuri dimineaţă, în zona Catedralei Mitropolitane din Iaşi, faţă de restricţiile impuse de autorităţi pe fondul pandemiei de coronavirus. Cei prezenţi au strigat printre altele „O să daţi socoteală cu toţii”, „Duceţi-vă la diavol” şi „Jos dictatura”, scrie news.ro.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, miercuri dimineaţă, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, asta deși săptămâna trecută reprezentanii bisericii au preciat că acest lucru nu se va întâmpla în acest an.

Sfânta Liturghie a fost fost oficiată de câţiva preoţi, în frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul religios are loc pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa catedralei.

Tensiuniîntre pelerini și jandarmi

Încă de luni, circa 300 de oameni ajunse dis de dimineață în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei înaintau printre gardurile de protecție, cu gândul să ajungă la racla Sfântei Parascheva.

Imediat, forțele de ordine de la Jandarmerie și-au făcut apariția în zonă. Alături de polițiști, jandarmii au ocupat zona Mitropoliei Iași, asta după ce mai mulți protestatari din țară au anunțat că ajung acolo.

Sute de persoane prezente miercuri dimineață în zonă, fără mască de protecție și fără să păstreze distanțarea socială, au strigat că vor să ajungă la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Aceștia i-au apostrofat pe jandarmi pentru că nu sunt lăsați să ajungă la raclă, așa cum o făceau în fiecare an.

Conform prevederilor anunțate de oficialii din Guvern, doar 500 de credincioși pot participa la slujba ținută pentru Sfânta Parascheva. Racla cu sfintele moaște a fost scoasă afară, deși inițial reprezentanții bisericii au precizat că nu vor mai face acest lucru în acest an.