Noi detalii revoltătoare despre condițiile de la „Matei Balș”: Pacienții înghețau de frig în saloane, chiar dacă Institutul avea centrale termice proprii care nu au fost montate până acum

Noi detalii revoltătoare despre condițiile de la Matei Balș: Pacienții înghețau de frig în saloane, chiar dacă Institutul avea centrale termice proprii care nu au fost montate până acum
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Noi detalii revoltătoare ies la iveală, la trei zile de la incendiul tragic de la Institutul „Matei Balș”, în urma căruia opt pacienți și-au pierdut până acum viața. În condițiile în careîn spațiul public au apărut informații potrivit cărora saloanele nu aveau temperatura optimă pentru sezonul rece, medicii de la Matei Balș au recunoscut că unitatea medicală avea centrale termice pentru pavilioanele unde nu era suficientă căldură, însă nu le-a montat până acum. Din această cauză însoțitorii pacienților au solicitat să aducă surse improviate, precum aerotermele.

Conducerea institutului Matei Balș avea centrale termice pentru pavilioanele unde nu era suficientă căldură, însă nu le-a montat până acum

Medicul Adrian Marinescu a recunoscut, luni, într-o intervenție la un post de radio că temperatura nu era una optimă în unele saloane de la Matei Balș și că centralele care până acum au stat nefolosite urmeză să fie instalate abia săptămâna aceasta.

“Exact, asta v-am spus, că nu era atât… o numeam temperatură de confort şi această temperatură nu există. Aş mai face următoarea completare, apropo de institut, noi am încercat în nenumărate rânduri să punem problema în ceea ce priveşte termoficarea centralizată şi mai mult de atât, ne-am străduit şi chiar vom reuşi în această săptămână să avem un sistem independent, cu centrale termice, lucru care n-a fost deloc uşor, pentru că fiind un sistem pavilionar e destul de greu de realizat, apropo de costuri. Totuşi am reuşit şi aceste centrale sunt deja luate, urmează ca în săptămâna aceasta, poate până săptămâna viitoare, să fie independenţi şi atunci lucrurile bineînţeles că vor sta cu totul altfel”, a precizat medicul Adrian Marinescu.

Dezvăluiri despre lipsa temperaturii optime pentru pacienți

Medicul a precizat, de asemenea, că din cauza disconfortului termic pe care pacienții îl resimțeau din plin, au existat olicitări privind instalarea unor surse alternative de căldură, precum aerotermele, în ciuda faptului că acestea sunt interzise:

“Aş răspunde punctual în felul următor: sigur că solicitări, apropo de să spunem aerotermă – pot fi diverse surse improvizate – solicitări au fost. Întotdeauna, mai ales de când a început pandemia, dar şi înainte, aceste … erau interzise, nu numai că nu le încurajam la nivel de spital, dar nu erau acceptat nicicum, tocmai că ne gândeam că există şi nişte rsicuri. Asta o dată, în al doilea rând legat de temperatură: nu era o temperatură de confort şi acest lucru cred că a fost spus de nenumărate ori. Acum, noţiunea de frig sau de suportabil cred că este foarte relativ, depinde de percepţie. De exemplu, eu, medicul de gardă, care am fost cu o zi înainte, am fost într-o cameră de gardă care nu avea nicio altă sură în afară de calorifer. Nu pot să spun că era foarte frig, numai că în cazul meu nu aveam o simptomatologie, nu eram febril, nu stăteam perioade lungi de timp în camera de gardă, că nu poţi să stai şi atunci e total diferită situaţia faţă de cel care are o anumită vârstă, are simptomatologie, are o altă percepţie şi e clar că pentru acea persoană poate să fie frig”, a precizat medicul Adrian Marinescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari
22:25 - Tatăl premierului britanic Boris Johnson a obţinut cetăţenia franceză: „Voi fi întotdeauna european”
21:55 - Senatul SUA a aprobat 40 de miliarde de dolari sub formă de ajutor pentru Ucraina. Joe Biden a salutat votul legiuitorilor americani / Reacția Kievului: „Ne îndreptăm către victorie strategic și cu încredere”