Noi reguli pentru bolnavii de COVID-19. Ce reglementări aduce ordinul emis de Ministerul Sănătății

Noi reguli pentru bolnavii de COVID-19. Ce reglementări aduce ordinul emis de Ministerul Sănătății
Foto: Hepta - Zuma Press / Lorenzo Carnero

Ministrul Sănătăţii anunţă noi reguli în privinţa celor care se îmbolnăvesc de COVID-19.Potrivit unui ordin emis de autoritatea în domeniu, românii fără simptome, care nu se internează, vor fi declaraţi vindecaţi de către medicii de familie.

Noi reguli pentru bolnavii de Covid-19, emis de Ministerul Sănătății

Potrivit ordinului emis de Ministerul Sănătății. Noile reguli pentru bolnavii de Covid-19 prevăd că aceştia nu trebuie să îşi repete testul după 14 zile.

Sunt însă obligaţi ca timp de 10 zile să păstreze distanţa față de colegi, dacă se întorc la muncă, şi neapărat să poarte masca.

Ce trebuie să facă un pacient care are simptome de COVID

Potrivit regulamentului emis de Ministerul Sănătății, un pacient cu simptome de Covid-19 rămâne în casă, sună la 112 și la medicul de familie, apoi așteaptăambulanța,care îl va transporta la o unitate medicală pentru o examinare a simptomelor.

Ce trebuie să facă un pacient care are simptome de COVID

Foto: Libertatea

Dacă are simptome grave, rămâne internat. Dacă nu, i se recoltează probe pentru test, după care rezultatul va fi trimis la DSP și DSP-ul comunica rezultatul pacientului, care rămâne izolat între timp, acasă.

Ce trebuie să facă un pacient care are simptome de COVID

Foto: Libertatea

De precizat, pacienții care au simptomatologie de COVID, pe care medicii o pot vedea la un CT sau în urma unei radiografii, chiar dacătestul COVID este negativ, vor fi tratați ca și pacienții COVID.

Ce se întâmplă cu pacienții care au dest pozitiv de Covid-19

Formele medii și severevor fi internate în spitale care au terapie intensivă, iar perioada de internare o stabilește medicul.

Persoanele asimptomatice fără modificări biologice vor sta izolate, acasă sau la spital.

Persoanele asimptomatice care prezintă risc vor fi izolate acasă sau la spital, în funcție de cum decide medicul.

Ce se întâmplă cu urgențele medicale la pacienții COVID

urgențele medico-chirurgicale din unitățile de primiri urgențe sau din spitalele non-COVID care se pozitivează pe parcursul internării vor fi transferate la spitale suport. Asta după ce urgența va fi rezolvată.

În cazul pacienților internați deja cu Covid, intervențiile se vor face la spitalul uniatte Covid. Dacă nu este posibil, atunci el va fi transferat într-un alt spital unde operația se poate realiza.

Vindecarea asimptomaticilor, stabilită de medicii de familie

Pacienții asimptomatici, care nu au modificări biologice și sunt izolați acasă vor ține în permanență legătura cu medicul de familie.

Aceștia vor sta 14 zile izolați. Ulterior nu trebuie să repete testul, dar următoarele 10 zile vor sta la distanță față de colegii de serviciu sau alte persoane.

Vindecarea lor va fi stabilită de către medicul de familie.

Reguli de igienă pentru pacienții aflați în carantină și izolare

Băile și toaletele trebuie dezinfectate cel puțin o dată pe zi cu substanțe pe bază de clor.

Hainele sau lenjeria de pat sau prosoapele de baie trebuie spălate la o temperatură de 60-90 de grade.