Noi restricții au fost decise în județul Cluj: Orașul Huedin și cinci comune vor intra în scenariul roșu

Noi restricții au fost decise în județul Cluj: Orașul Huedin și cinci comune vor intra în scenariul roșu
Sursa foto: Pixabay

Noi localități din județul Cluj vor fi vizate de restricții, pe fondul creșterii numărului cazurilor de coronavirus. Astfel, potrivit instituției Prefectului, în orașul Huedin și în alte cinci comune din județul Cluj se vor închide restaurantele, masca va fi obligatorie în toate spațiile publice, iar școlile vor intra în scenariul roșu începând de miercuri.

Noi restricții în orașul Huedin și în cinci comune

Măsurile au fost decise după ce rata de incidență cumulată a cazurilor Covid- 19 în ultimele 14 zile a depășit pragul de 3/1000 locuitori în orașul Huedin. Aceeași evoluție îngrijorătoare care au impus o serie de măsuri vizează și comunele Apahida, Baciu, Borșa, Chinteni și Jichișu de Jos.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a aprobat luni decizia prin care s-a dispus ca, începând de miercuri, pe o perioadă de 14 zile, să se instituie obligația purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise.

De asemenea, restaurantele și cafenelele vor fi închise, iar organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și concerte vor fi interzise. Tot închise vor fi barurile și cazinourile.

Toate unitățile de învățământ preuniversitar din orașul Huedin și din comunele Apahida, Baciu, Borșa, Chinteni și Jichișu de Jos vor intra în scenariul trei de funcționare, în care elevii vor face cursurile online.

Cazurile de coronavirus s-au răspândit îngrijorător și în județul Cluj. Mai multe localități au fost închise pentru o perioadă de 14 zile din cauza focarelor de COVID-19. Două localităţi Sic și Săvădisla au intrat, azi-noapte, în carantină totală. Într-una dintre comune, s-au înregistrat peste 13 cazuri la mia de locuitori. În cealaltă, a fost nevoie de restricții severe, după ce zeci de persoane care au participat la un botez s-au infectat de la un lăutar, confirmat ulterior cu noul coronavirus.

Cazurile de coronavirus au explodat în Cluj

Potrivit prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, în toate localitățile cu peste trei cazuri la mia de locuitori se închid restaurante, cafenele, baruri, masca e obligatorie şi în spaţiu deschis, şcolile trec în scenariul 3 şi evenimentele nu mai au loc.

Cei care vor încerca să ajungă în localitățile carantinate, se vor alege cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Iar persoanele care sunt prinse fără mască în interiorul satelor carantinate vor fi amendate cu cel puţin 500 de lei.