Nou caz de plagiat, în Guvernul Ponta: Ecaterina Andronescu, acuzată că a copiat părți ale unei lucrări științifice din 2003

Nou caz de plagiat, în Guvernul Ponta: Ecaterina Andronescu, acuzată că a copiat părți ale unei lucrări științifice din 2003

Un nou posibil caz de plagiat a fost semnalat în Guvernul Ponta. Este vorba despre ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, despre care platforma Integru.org scrie că ar fi plagiat într-o lucrare ştiinţifică din 2003. Cazul a ajuns şi în presa germană, în Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Acuzaţii de plagiat planează asupra social democratei Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. Potrivit Integru.org, citat de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, şefa de la Educaţie ar fi plagiat un articol.

Este vorba despre un articol de cinci pagini, din revista „Analytical Chemistry”, în care este descris un experiment al Aureliei Cristina Nechifor, doctorand aflat sub îndrumarea ministrului. Analiza textului arată că părţi importante din articol ar fi fost preluate din munca altor oameni de ştiinţă. Articolul, co-semnat de Ecaterina Andronescu, a fost inclus în lucrarea de doctorat a Aureliei Cristina Nechifor.

Potrivit hotnews.ro, totul ar fi fost descoperit iniţial în 2006 de către o jurnalistă româncă, dar atunci ziarul la care lucra aceasta a cenzurat publicarea materialului, iar articolul a fost scos chiar şi din arhiva online. Atunci, chimistul olandez Gerard van Ewijk, de la Universitatea Utrecht, i-a confirmat jurnalistei că rezultatele muncii sale au fost copiate „cu neruşinare” şi prezentate drept rezultatele unor alte cercetări.

Platforma integru.org – care şi-a dedicat activitatea integrităţii academice din România – a analizat articolul semnat de Andronescu şi Nechifor. Oameni de ştiinţă din Germania, Canada, Marea Britanie şi SUA au comparat textul cu sursele şi au concluzionat că autorii nu au respectat normele etice ale activităţii ştiinţifice.

În plus, au fost utilizate şi imagini din alte publicaţii, fără acordul sursei.

Profesorul Christian Holm de la Universitatea din Stuttgart, citat de Integru.org, spune că un asemenea comportament trebuie anchetat în justiţie şi că nu exista nicio scuză pentru aşa ceva.

Ecaterina Andronescu a fost numită ministru al Educaţiei în luna iulie, după ce Corina Dumitrescu şi Ioan Mang au fost retraşi de asemenea din cauza unor acuzaţii de plagiat.

Ecaterina Andronescu, acuzată de plagiat

Embed: