O galerie a vândut circa 200 de tablouri cu semnătura falsă a unor pictori celebri. Poliția Economică: Ar putea fi vorba și de evaziune fiscală / Prejudiciul estimat până acum, aproximativ 100.000 euro (VIDEO)

O galerie a vândut circa 200 de tablouri cu semnătura falsă a unor pictori celebri. Poliția Economică: Ar putea fi vorba și de evaziune fiscală / Prejudiciul estimat până acum, aproximativ 100.000 euro (VIDEO)
Foto: captură video B1 TV

O galerie de artă din România a vândut aproximativ 200 de tablouri care purtau în fals semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Nicolae Tonița, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Ștefan Luchian, a precizat reprezentantul Poliției Economice, vineri, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Poliția Economică: O galerie de artă a vândut circa 200 de tablouri cu semnătura falsă a unor pictori celebri

„În urma investigațiilor efectuate a reieșit că titularul unei galerii de artă oferea spre vânzare lucrări, creații artistice materializate în tablouri, ce erau promovate pe site-ul propriu și în care precizau că lucrările sunt autentice și sunt însoțite de un certificat de expertiză. Potențialii clienți, după vizionarea și alegerea unei lucrări, aveau posibilitatea să se deplaseze la galerie, unde le puteau vizualiza, iar în cazul în care se hotărau să le cumpere li se prezenta un certificat de expertiză, în acest fel fiind convinși că sunt autentice. În acest fel, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, galera a reușit să valorifice către diverși cumpărători din țară aproximativ 200 de tablouri purtând în fals semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Nicolae Tonița, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Ștefan Luchian”, a declarat reprezentantul Poliției Economice.

El spune că semnătura a fost reprodusă în fals prin ștergerea semnăturii inițiale.

„În cadrul cercetărilor s-a remarcat faptul că lucrările aparțin unor artiști plastici contemporani cu pictorii de renume menționați anteriori, cărora li s-au atribuit însă semnăturile acestora prin ștergerea semnăturilor inițiale și aplicarea peste acestea a semnăturilor de reproduse în fals. În urma perchezițiilor efectuate au fost descoperite instrumentele tehnice folosite pentru efectuarea acestor operațiuni. Cauza are o componentă circumscrisă și evaziunii fiscale, întrucât există indicii temeinice și probe că valorificarea acestora a fost efectuată fără evidențierea veniturilor obținute, cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor către bugetul de stat”, a adăugat oficialul.

Prejudiciul estimat până în acest moment este de circa 100.000 de euro.

„Fac precizarea că expertul bănuit în cauză nu a informat Ministerul Culturii cu privire la autentificarea acestor lucrări. Prejudiciul material estimat până în acest moment este de aproximativ 100.000 de euro, însă trebuie luat în calcul și prejudiciul moral cauzat patrimoniului cultural național al României. În urma perchezițiilor au fost descoperite peste 400 de tablouri ce urmează a fi expertizate”, a mai spus reprezentantul Poliției Economice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`