„O înșelătorie grosolană, circ inutil. Statul oricum o va cumpăra, acoperind diferența de bani”. Sebastian Bodu ridică un puternic semnal de alarmă cu privire la donațiile pentru Cumințenia Pământului

„O înșelătorie grosolană, circ inutil. Statul oricum o va cumpăra, acoperind diferența de bani”. Sebastian Bodu ridică un puternic semnal de alarmă cu privire la donațiile pentru Cumințenia Pământului
Foto: psnews.ro

Sebastian Bodu vorbește într-o postare pe Facebook despre unul dintre cele mai importante subiecte ale momentului, și anume, Cumințenia Pământului.

Fostul șef al ANAF este de părere că toată campanie de strângere de fonduri este doar o înșelătorie pentru că statul oricum va depune din conturi până pe 11 octombrie diferența ce rămâne.

"Avocatul familiei proprietare a Cumințeniei Pâmântului spune că statul român a semnat un contract de cumpărare a statuii, cu termen de plată la 31 octombrie, astfel că este irelevant, din punctul de vedere al vânzătorilor, dacă suma de 11 milioane de euro, cât este prețul convenit de părți, va fi strâns sau nu din donații publice. Adică statul oricum o va cumpara, acoperind diferența de bani nerealizată din donații, a căror valoare este, azi, puțin peste jumătate de milion de euro.

Daca lucrurile stau așa cum susține avocatul (încă nu am văzut vreo dezmințire), este o înșelătorie grosolană, câtă vreme s-a comunicat: 1) că suma de 11 milioane este oferită de statul român numai dacă, din aceasta, 6 milioane se colectează din donații publice, guvenul alocând restul de 5 milioane si 2) că plata s-ar face sub forma exercitiului dreptului de preempțiune. Acest drept înseamnă că statul este îndreptățit să cumpere sculptura la preț egal cu prețul oferit vânzătorului de către un terț bona fide. Trecând peste faptul că un astfel de terț ofertant nu există, astfel că suma de 11 milioane nu reprezintă o valoare de piață, ci una de evaluare (nu se stie după ce metodă, dat fiind că statuia nu poate fi scoasă din țară), aflăm acum că, de fapt, nu este nici o preempțiune, ci o preferință, un drept de cumpărare exercitat de statul român anterior inițierii campaniei de colectă publică, astfel că suntem in fața unui contract deja încheiat, cu termen de plată pe 31 octombrie.

Circ inutil. Puteau să o cumpere, și gata. Probabil guvernanții au crezut că, de banii ăștia, o pun și de o emoție națională transformată în imagine publică și, deci, în voturi, însă efectul a fost exact pe dos. O să văd pe unde o să scoată cămașa la anul (tehnocrații sau altii), când vom încheia exercițiul financiar cu deficit bugetar de peste 4%. O să le dea bugetarilor, în loc de salarii, bilete la muzeu, să vadă Cumințenia Pământului", a scris Sebastian Bodu pe Facebook.