Oamenii de cultură din România au fost premiați la Gala Premiilor Brâncoveanu, organizată de Fundaţia Alexandrion. Academicianul Dumitru Radu Popescu: Premiul Alexandrion poate fi numit nepotul Premiului Nobel

Oamenii de cultură din România au fost premiați la Gala Premiilor Brâncoveanu, organizată de Fundaţia Alexandrion. Academicianul Dumitru Radu Popescu: Premiul Alexandrion poate fi numit nepotul Premiului Nobel
Foto: contemporanul.ro

Reprezentanţi de marcă ai culturii din România au fost recompensaţi joi la gala premiilor Brâncoveanu. Premiile patronate de fundaţia Alexandrion Group au fost acordate sub girul unui juriu prestigios, alcătuit din șapte personalităţi ale ştiinţei şi culturii române și condus de academicianul Dan Berindei.

Oamenii de cultură din România au fost onoraţi şi recompensaţi și anul acesta în cadrul Galei Premiilor Brâncoveanu, organizată de Fundaţia Alexandrion. Aceştia au fost premiaţi pentru contribuţia pe care au adus-o la dezvoltarea unor domenii importante, precum Muzică, Arhitectură, Arte Plastice, Istorie, Literatură, dar şi Teatru şi Film.

În alocuțiunea pe care a rostit-o la ceremonia de la Palatul Mogoaşoaia, atunci când a primit Premiul Brâncoveanu-2015 pentru Literatură, academicianul Dumitru Radu Popescu a apreciat că ”Premiul Alexandrion poate fi numit nepotul Premiului Nobel”

”Se pare că astăzi, în România, cel mai important premiu acordat oamenilor de cultură vine din partea Fundaţiei Alexandrion. În acest premiu parcă vibrează duhul antichităţii mediteraneene şi fervoarea unei licori magice. Oricum, acest premiu are în vedere mai toate dimensiunile culturale ale Premiului Nobel… Aflându-ne în luna acordării premiilor Nobel, octombrie, am putea spune, păstrând, evident, proporţiile, că, în România, Premiul Alexandrion poate fi numit nepotul Premiului Nobel!”, a declarat academicianul, potrivit Cotidianul.ro.

Dumitru Radu Popescu a vorbit, în discursul său, despre puterile politice şi oamenii politici ai istoriei ce au făcut din Brâncoveanu Constantin un sfânt creştin, dar și dspre alte figuri importante ale isoriei noastre.

”Putem spune că noi suntem urmaşii Romei şi ai lui Decebal, urmaşii spiţei cuceritorilor, dar şi ai cuceriţilor, urmaşii martirului Brâncoveanu, dar şi ai cărturarului Cantacuzino; că suntem urmaşii dalbului ciobănaş mioritic, dar şi ai verişanilor săi, cei doi gospodari, ce voiau să aibă câteva oi în plus, un cal şi un câine în plus!.. Desigur, nu-l putem uita pe Manole, dar nici pe marele vizionar creştin, Negru-Vodă, cum n-avem cum să-l uităm pe Horea, cel tras pe roată de justiţia imperială, independentă şi suverană, dar nici pe fraţii Mătieş nu e drept să-i dăm uitării!…” a sugerat academicianul.

Tags:
Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)