ONG: Doar 8,8% dintre copiii români săraci pot avea performanţe la şcoală. „Accesul limitat la educaţie de calitate şi abandonul şcolar cronicizat au efecte perfide”

ONG: Doar 8,8% dintre copiii români săraci pot avea performanţe la şcoală. „Accesul limitat la educaţie de calitate şi abandonul şcolar cronicizat au efecte perfide”
Foto: pixabay.com

Ultimele rezultate ale testelor PISA arată că doar 8,8% din copiii români din mediile socio-economice precare reuşesc să depăşească dezavantajul şi să performeze printre primii, a anunțat organizaţia Salvaţi Copiii.

Organizaţia atrage atenția că România a rămas printre cele doar opt ţări care nu au reuşit să administreze testarea pe calculator (alături de Argentina, Iordania, Liban, Moldova, Macedonia de Nord, Arabia Saudită şi Ucraina). De asemenea, la ultimele două testări PISA, România a decis să nu colecteze o serie de informații importante: date privind etnia sau mediul de provenienţă al elevilor, structura familiei sau date provenite de la părinţi.

Aproximativ 19,7% dintre copiii români trăiesc în deprivare materială severă – cea mai ridicată rată din UE, media UE fiind de 6,6%. În plus, peste 32% trăiesc sub pragul de sărăcie.

În anul 2018, 19,9% din populaţie avea venituri sub pragul de sărăcie şi se aflase în aceeaşi situaţie în cel puţin doi din cei trei ani anteriori. În cazul copiilor, rata sărăciei persistente era de 33,2% în 2018.

„Accesul limitat la educaţie de calitate şi abandonul şcolar cronicizat în comunităţile dezavantajate au efecte perfide, pe termen lung, pentru că sărăcia se menţine şi ajunge să fie o moştenire care trece de la părintele care nu a mers la şcoală la copilul care, şi el, rămâne în afara sistemului de învăţământ”, atrage atenţia Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.