Ora de educație sexuală în școli naște scandal: Dacă unii sunt de acord, alții vor educația sanitară. Organizațiile religioase susțin că materia va duce la "viitori derbedei"

Ora de educație sexuală în școli naște scandal: Dacă unii sunt de acord, alții vor educația sanitară. Organizațiile religioase susțin că materia va duce la "viitori derbedei"
Foto: livescience.com

Scandal fără precedent pe tema orei de educaţie sexuală în şcoli. Zeci de organizaţii susţin propunerea, pe motiv că tot mai multe minore devin mame. De cealaltă parte însă, există părinţi care ridică un semn de întrebare în legătură cu persoana care va preda această disciplină, informează B1 TV.

În acelaşi timp, organizaţiile religioase acuză că educaţia sexuală formează „viitori derbedei”. Deocamdată, reprezentanţii ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii iau în calcul introducerea obligatorie a orelor de educaţie sexuală în şcoli, fără a preciza însă şi când vor apărea în programă.

Peste 60 de ONG-uri susţin „Apelul de urgenţă pentru educaţie sexuală în şcoli”, prin care cer ca această disciplină să fie introdusă ca materie obligatorie. Cu toţii sunt de părere că elevii îşi încep viaţa intimă tot mai devreme şi ar trebui educaţi în acest sens.

”România este într-un top rușinos al sarcinilor la adolescente. Avem un număr ridicat de avorturi, deci există o necunoaștere cu privire la metodele de contracepție în rândul tinerilor. Atragem atenția că există foarte multe abuzuri sexuale și atât copiii cât și tinerii să știe că atunci când un adult îi abuzează, acest lucru e foarte grav și că trebuie să ceară ajutorul. Există, de asemenea problema stigmatizării persoanelor HIV-SIDA”, a susținut Tudorina Mihai, de la Aociația Front-Feminism.

De altfel, statisticile arată că 3 din 10 românce nu folosesc nicio metodă de contracepţie, iar bolile cu transmitere sexuală au apărut şi la copiii sub 14 ani. Argumentele nu îi impresionează însă pe cei din tabăra adversă care s-au declarat împotriva acestui demers, pe motiv că ar afecta tradiția și valorile familiei.

Asociaţia Ortodoxia Tinerilor, de exemplu, susține că educaţia pentru viaţă formează tineri responsabili, în timp ce educaţia sexuală duce la „viitori derbedei”. Mai multe site-urile religioase scriu că o astfel de materie reprezintă poarta prin care se promovează în şcoli păcate precum homosexualitatea, avortul şi desfrâul.

Propunerea nu se bucură de prea multă apreciere nici din partea părinţilor care acuză că prin introducerea orelor de educaţie sexuală se pune carul înaintea boilor. ”Cine predă această oră de sexologie, educatorul sau profesorul, are competențele necesare?Cred că sărim niște etape. De ce nu vorbim de educație sanitară și trecem direct la educație sexologică? Ce competențe dobândesc copiii noștri în urma acestei ore?”

Confruntate cu avalansa de petiţii, Ministerul Sănătății şi cel al Educației au notificat ca susțin educația sexuală ca disciplină obligatorie și că se gândesc la un plan pentru a vedea când și cum poate fi introdusă.

#DIRECT_ONE_oc6i21#