Când ar putea intra România în al doilea val al pandemiei de coronavirus

Când ar putea intra România în al doilea val al pandemiei de coronavirus

Pandemia de SARS-CoV-2a dat peste activitatea tuturor locuitorilor planetei. Din păcate, cei mai puțin norocoși și-au pierdut viața sau persoanele dragi, în timp ce mulți alți au avut pierderi financiare greu de suportat. Întrebările care se află pe buzele tuturor sunt când scăpăm de acest virus, dar și în ce etapă ne aflăm în acest moment și când vine temutul val al doilea. Specialiștii încearcă să ofere răspunsuri concrete, însă, virusul COVID-19 este atât de nou și de imprevizibil încât nimeni nu știe ce va urma.

Coronavirusul, o virozăimpredictibilă

După părerea purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, Margaret Harris, pandemia de SARS-CoV-2ar putea fi caracterizată de un val foarte mare, asemănător unui incendiu.

″Acum vedem că nu există valuri. Pandemia pare să fie un incendiu pe termen lung, deci ne aflăm acum în fața unui scenariu cu arderi rapide, cu vârfuri și văi în diferite locații la intervale diferite de timp. În aprilie, încă încercam să aflăm dacă ne aflăm în fața unei pandemii cu valuri, în care se poate observa o creștere mare a cazurilor, apoi o scădere, apoi un al doilea val, mai mare, din motive care nu țin neapărat de comportamentul uman – ceea ce istoric s-a întâmplat în alte pandemii cu virusuri gripale”, au explicat specialiștii.

În ce etapă a pandemiei suntem, la mijlocul lunii septembrie

Potrivit celor mai recente declarații făcute de medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, suntem la sfârșitul unei etape de creștere.

„Suntem într-o etapă de creștere constantă care a debutat în jurul datei de 1 iunie, și care, aceastăcreștere s-a oprit spre sfârșitul lunii lunii august”,a declarat Rafila.

Când ar putea intra România în al doilea val al pandemiei de coronavirus

Cel de-al doilea val COVID-19 ar putea să lovescă la sfârșitul acestui an, după ce copiii vor începe școala și când va începe și sezonul gripal obișnuit, după părerea medicului Rafila.

„Părerea mea este că dacă ne vom referi la valul doi, acest val, din ceea ce știu și de la OMS, critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an – noiembrie și decembrie, când se estimează la nivelul regiunii europene o creștere importantă a numărului de cazuri.

Și odată cu venirea sezonului rece, cu desfășurarea activităților mai mult în spații închise, mai puțin în spații deschise, există acest risc. Și dacă populația nu va fi suficient de antrenată, ca să spun așa, în respectarea acestor măsuri de distanțare, sigur că se poate ajunge și la un al doilea val”, a mai spus medicul.

Când va dispărea noul coronvirus

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătățiia mai explicat că pandemia decoronavirusva mai dura cel puțin doi ani, dacă începând de la jumătatea anului viitor va fi disponibil un vaccin eficient anti-COVID-19.Însă nici în eventualitatea apariției unui vaccin, virusul nu va dispărea definitiv, spune Rafila, precizând că vaccinul nu este menit să facă virusul să dispară, ci să ducă la întreruperea lanțului de transmitere a acestuia.

„Cred că această pandemie va mai dura probabil cel puțin doi ani până când OMS să o declare închisă ca urgență de sănătate publică. Cu o condiție: ca vaccinul să fie disponibil începând de la jumătatea anului viitor. Virusul nu va dispărea”, a declarat Rafila.

În ceea ce privește criza sanitară, situația s-a îmbunătățit față de perioada primăverii

Totuși, Rafila a explicat că situația s-a îmbunătățit față de cea de la începutul anului și, speră, ca virulența să scadă odată cu trecerea timpului.

„Eu am o speranță, care nu-mi dau seama dacă este fundamentată de voluția bolii sau de adaptabilitatea sistemelor de sănătate.Nu mai sunt aceleași probleme care erau în primăvară. Mortalitatea este mult mai mică. Din nefericire, noi suntem pe primul loc la mortalitate cumulată din Uniunea Europeană. Mortalitatea e mai mică și atunci ori sistemele de sănătate s-au adaptat încât nu mai ajung paciențiinu mai aibă forme așa de grave și mortalitatea s-a redus, sau faptul că în general se îmbolnăvesc persoane tinere și au reușit să implementeze strategii care să evite infectarea persoanelor vulnerabile a dus la reducerea impactului asupra sistemului de sănătate. Eu am o sigură speranță, ca virulență acestui microorganism să scadă în timp și dacă chiar va produce infecții, să producă infecții ușoare. Mai există 4 coronavirusuri care provoacă niște răceli absolut banale în sezonul rece”, a mai spusreprezentantul României la OMS.

Tags:
Ultima oră
23:55 - Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane
23:47 - Cine este iubitul Emmei Răducanu. Tânărul misterios ar fi un cântăreț celebrul în Marea Britanie
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori