Papa Francisc a primit Fibula de la Suseni, cea mai înaltă distincţie a judeţului Mureş (VIDEO)

Papa Francisc a primit Fibula de la Suseni, cea mai înaltă distincţie a judeţului Mureş (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Papa Francisc a primit, pe Aeroportul din Târgu Mureş, de la prefectul de Mureş, Mircea Duşa, distincţia Fibula de la Suseni, simbolul judeţului, care reprezintă replica unei comori unice în lume, ce datează din Hallstattul timpuriu, prima Epocă a Fierului, informează B1 TV.

”A fost o onoare deosebită pentru mine și pentru mureșeni faptul că Sanctitatea Sa, Papa Francisc, a fost pentru câteva clipe oaspetele nostru. L-am întâmpinat la aeroport în cursul dimineții și ca apreciere pentru personalitatea dânsului, am conferit cea mai importnată distincție a județului Mureș, este vorba despre Fibula de la Suseni. Este un obiect de podoabă care datează din Epoca Fierului și a fost descoperit într-o localitate de lângă municipiul Mureș. Este unicat în lume această fibulă și odată cu descoperirea ei, printr-un ordin al prefecților de la acea vreme s-a stabilit ca acest simbol al județului să fie conferit anual unor personalități deosebite”, a declarat Mircea Dușa, prefectul de Mureș, într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV.

În drumul său către Şumuleu Ciuc, Papa Francisc a salutat din maşină oamenii care s-au adunat în faţa Aeroportului Transilvania pentru a-l întâmpina. Deşi ploua foarte tare, în momentul plecării de pe Aeroport, Suveranul Pontif a dat jos geamul de la portiera maşinii în care de afla şi i-a salutat pe oamenii veniţi să îl întâmpine.

Programul stabilit iniţial pentru a doua zi a vizitei Suveranului Pontif a fost modificat din cauza condițiilor meteo. Astfel, aeronava sa a aterizat la Târgu Mureș, în loc de Bacău.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)
19:10 - Alexandru Rafila îndeamnă la vaccinare: O să avem un val 4 în septembrie-octombrie. Dacă se îmbolnăvesc persoane vulnerabile, situația va pune la încercare sistemul de sănătate (VIDEO)