Papa Francisc în România. Cum arată papamobilul făcut de Dacia pentru Suveranul Pontif (VIDEO)

Papa Francisc în România. Cum arată papamobilul făcut de Dacia pentru Suveranul Pontif (VIDEO)

Papa Francisc va vizita Bucureştiul şi mai multe orașe din România cu celebrul Papamobil. Aceasta este denumirea generică atribuită, neoficial, tuturor mașinilor în care liderul spiritual al Bisericii Catolice apare în public. Pentru vizita din România, uzina Dacia a creat special autoturismul cu care Papa Francisc merge prin ţara noastră, informează B1 TV. Putem vorbi, deci, despre un papamobil românesc.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Autoturismul cu care se va deplasa Suveranul Pontif a fost pregătit special pentru evenimentul din România. Papamobilul românesc a fost realizat după o analiză minuţioasă a prezenţei Papei Francisc în alte ţări, care, conform tradiţiei, au pus la dispoziţia Suveranului Pontif maşini de producţie autohtonă pentru deplasarea acestuia.

Echipa SPP a fost primită la Vatican pentru a prezenta Papamobilul în luna aprilie. Sfântul Părinte şi-a exprimat, atunci, încrederea în profesionalismul şi dăruirea ofiţerilor de protecţie români, pe care i-a şi binecuvântat.

Membrii echipei Serviciului de Protecţie şi Pază, desemnaţi să asigure protecţia Papei pe toată durata vizitei în România, au fost selectaţi dintre ofiţerii cu experienţă. Sunt ofiţeri care au participat la misiuni ale SPP în teatrele de operaţii.

Pe lângă ofiţerii noştri, din echipă fac parte şi alţi doi ofiţeri din garda Vaticanului. Unul dintre ei este chiar aghiotantul personal al Papei Francisc.

Pregătirile echipei de protecţie a Papei au început cu mult înaintea acestei vizite istorice. Echipa SPP a avut şi o misiune comună la Roma cu echipa de protecţie a Vaticanului.

Papamobilul este o maşină blindată, albă, dotată cu o cabină înaltă, de unde liderul spiritual al Bisericii Catolice poate fi văzut de mulțime. Primul Papamobil din istorie a fost construit în anii 1930 pentru Papa Pius al XI-lea. Termenul de „Papamobil” a devenit, însă, cunoscut abia din anii 1970, când în fruntea Bisericii Catolice se afla Ioan Paul al II-lea. Acesta și-a vizitat țara natală, Polonia, într-o autospecială pe șasiu de camion. Din anii 1980, după ce Ioan Paul al II-lea a fost la un pas să fie asasinat, cabinele închise ale papamobilelor au fost dotate cu geamuri antiglonț, pentru un plus de siguranță. Chiar și așa, Suveranii Pontifi au făcut multe vizite cu geamurile coborâte. În unele cazuri, au călătorit chiar şi în aer liber.

Urmăriți B1TV.ro și pe