Patriarhia Română: Am solicitat să nu fie introdusă obligativitatea certificatului verde COVID. Prezența la slujbe răspunde unei nevoi esenţiale, de hrană spirituală

Patriarhia Română: Am solicitat să nu fie introdusă obligativitatea certificatului verde COVID. Prezența la slujbe răspunde unei nevoi esenţiale, de hrană spirituală
Foto: basilica.ro

Patriarhia Română a transmis, vineri, că a solicitat autorităților să nu condiționeze accesul oamenilor în biserici de prezentarea certificatului verde COVID. Instituția a ținut să precizeze că în locașurile de cult sunt respectate regulile menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Patriarhia Română, reacție pe tema introducerii certificatului COVID

Patriarhia Română a susținut că, pe 12 noiembrie, a solicitat Camerei Deputaţilor să nu introducă obligativitatea certificatului COVID pentru clerici și credincioşi, iar astăzi „adresează autorităţilor competente aceeaşi solicitare”.

Instutuția a precizat, potrivit basilica.ro, că prezența credincioșilor în biserici răspunde unei nevoi esențiale, de hrană spirituală: „Aşa cum acest certificat nu este solicitat pentru accesul cetăţenilor în magazinele alimentare, farmacii, spitale, deoarece acestea răspund unor nevoi esenţiale ale cetăţenilor, tot astfel participarea fizică a credincioşilor la slujbe în lăcaşurile de cult răspunde unei nevoi esenţiale, de hrană spirituală şi sănătate pentru suflet. Prin rugăciunea comună în biserică, omul credincios intră în comuniune cu Dumnezeu şi cu semenii, vindecând sufletul său de teama de boală şi de moarte”.

Patriarhia a mai susținut că, prin rugăciune în biserică, omul disperat primește încurajare și e ferit de deznădejde și disperare. În plus, „participarea la sfintele slujbe în biserică oferă omului întristat şi singur bucuria comunicării şi a solidarităţii, prevenind astfel sentimentul abandonului şi al marginalizării”.

Patriarhia Română a mai ținut să precizeze că ia permanent măsuri pentru respectarea normelor sanitare.

Vasile Bănescu (BOR): Libertatea religioasă e un drept fundamental al omului

O reacție a avut, joi, și Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

„Accesul într-un spaţiu sacru, unul al ordinii şi decenţei prin excelenţă, pentru a te ruga, adică pentru a-ţi manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiţionat, inclusiv din raţiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecţie şi ordine în spaţii care chiar au nevoie de acesta. (…) Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului”, a declarat Vasile Bănescu.

Alexandru Rafila: Certificatul COVID nu se va aplica în cazul bisericilor

Vineri, Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a dat asigurări că accesul în locașurile de cult nu va fi condiționat de certificatul COVID.

„Nu vom utiliza un astfel de document în ce privește slujbele religioase. Părerea e unanimă. Avem nevoie de suportul Bisericii. Rolul educativ al Biserii în respectarea regulilor e extrem de important și poate contribui la controlul pandemiei”, a precizat Rafila.