Patriarhia Română, renegată de Sfântul Sinod de la Ierusalim

Patriarhia Română, renegată de Sfântul Sinod de la Ierusalim

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului a luat, luni, în unanimitate decizia să întrerupă comuniunea cu Biserica Ortodoxă Română, ca represalii la construirea unui lăcaș bisericesc românesc la Ierihon, considerat anticanonic, anunță evz.ro.

Decizia conform unui comunicat al Patriarhiei Ierusalimului a fost luată „în unanimitate şi cu părere de rău”, dar este motivată de încălcarea canoanelor bisericești locale de către BOR, care ar fi “construit în ultimul deceniu Biserica Aşezământului românesc  fără încuviinţarea canonică a Patriarhiei Ierusalimului, sub omoforul căreia se află bisericile ortodoxe din Ţara Sfântă”.

Ca urmare a acestei decizii Patriarhul BOR, Prea Fericitul Daniel, nu va mai fi pomenit ]n bisericile păstorite de Patriarhia Ierusalimului iar reprezentantul BOR la Ierusalim Ieronim Crețu va fi caterisit, precizează comunicatul. Scopul deciziei surprinzătoare este evitarea „transformarea jurisdicţiei Ierusalimului într-un «câmp deschis» pentru ca orice altă Biserică locală să-şi clădească biserici”.

Pentru evitarea acestei situații pe 15 aprilie a fost încercată o mediere. Patriarhul Ierusalimului, Theofil III, a trimis o scrisoare Prea Fericitului Daniel în care se cereau explicații cu privire la situația creată, iar acesta a trimis un emisar care să negocieze o soluție amiabilă.

Despre poziția Patriarhiei Române, transmisă prin intermediul vicarului Ciprian Câmpineanul, cele două biserici au păreri diferite. „PS Ciprian n-a căutat, nici n-a dorit o soluţionare canonică a problemei şi păstrarea unităţii în Hristos, ci doar argumente slabe şi inutile” în favoarea situaţiei existente, a comunicat Patriarhia Ierusalimului.

BOR însă consider că, pe 15 aprilie, „s-a convenit iniţierea unui dialog bilateral frăţesc între cele două Patriarhii pentru identificarea unei soluţii privind existenţa Aşezământului românesc de la Ierihon”.

Despre decizia Sinodului de la Ierusalim, un comunicat al BOR menționează că, „constată cu surprindere şi regret că Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterală”.

Ultima oră
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)