Noul patron al deontologiilor de la Europa FM, un controversat oligarh ceh

Noul patron al deontologiilor de la Europa FM, un controversat oligarh ceh

Posturile Europa FM, Virgin Radio şi Vibe FM au fost vândute de către grupul francez Lagardere către grupul Czech Media Invest. Acesta este deţinut de controversatul magnat ceh Daniel Kretinsky, care doreşte să intre puternic şi în media franceză, ajungând să fie luat în vizor de publicaţiile El Liberation şi Le Monde.

Jurnaliştii îl numesc un oligarh care a contribuit la schimbarea peisajului media din ţara sa. Aceştia mai aduc aminte de faptul că e coproprietar al clubului de fotbal Sparta Praga, Daniel Kretinsky este și al cincilea cel mai bogat om din țară sa, potrivit Forbes.

“Daniel Kretinsky face parte dintre cei trei oligarhi care au contribuit la schimbarea peisajului mediatic ceh, care aparținea înainte unor grupuri străine. El a început prin a cumpăra grupul Ringier Axel Springer CZ din mâinile germanilor și elvețienilor și l-a redenumit Czech News Center (CNC). Astăzi, el se poate mândri că deține ziarele cele mai citite din țară”, explică Pauline Ades-Mevel în El Liberation.
Jurnalista se arată îngrijorată de concentrarea de surse media adune de acesta în portofoliul companiei. Czech News Center aparține grupului CMI și publică ziare și reviste citite de circa 3,5 milioane de persoane, în această țară de 10,6 milioane de locuitori. Este vorba de tabloidele Blesk și Aha! și de ziarul Sport, ca și de unul din principalele săptămânale ale țării, Reflex. În 2016, CNC a realizat un beneficiu net de 19 milioane de coroane, adică 751.000 de euro.

În schimb publicaţia Le Monde ridică întrebarea dacă nu cumva demersul lui Kretinsky face parte dintr-un război al oligarhilor din Cehia prin intermediul media. Jurnaliştii francezi susţine că Cehia ar putea să se prăbuşească în clasamentul privind liberatea presei din cauza concentrării de surse media în mâinile unei singur om.

„Înainte de criză, ziarele erau deținute în proporție de 80% de investitori străini. Dar din 2008, noii oligarhi se luptă pentru influență, luptă la care participă, în felul lui elegant, dl Kretinsky. Piața cehă, asemenea unei tendințe ce se poate observa în toate țările care s-au alăturat Uniunii Europene după 2004, se împarte acum între câțiva oameni de afaceri care își datorează averea privatizărilor din anii 1990”, susţine Le Monde.

“Reporters sans frontières” vorbea în 2016 despre oligarhi care se folosesc de presă pentru “a-și reduce la tăcere adversarii” și denunța o “confiscare a puterii economice, politice și mediatice” într-o zonă geografică aflată în tranziție spre democrație, marcată încă de deceniile de regim comunist și unde cultura independenței jurnalistice nu este chiar aceeași ca în Europa Occidentală.