Peste 1.000 de saci cu deșeuri au fost strânși, în Delta Dunării, prin intermediul proiectului „Deltă curată. Comunitate responsabilă”

Peste 1.000 de saci cu deșeuri au fost strânși, în Delta Dunării, prin intermediul proiectului Deltă curată. Comunitate responsabilă
Foto: Pixabay

Voluntarii care au participat la proiectul „Deltă curată. Comunitate responsabilă” au reușit să strângă cel puțin 1.000 de saci cu deșeuri, conform comunicatului oferit de către Asociația 37, preluat de către Agerpres.

O nouă acțiune de acest tip va avea loc luni, pe malul canalului Dunavăţ, între canalul Lipoveni şi braţul Sfântu Gheorghe, iar în cadrul acestei acțiuni vor face parte localnicii voluntari, reprezentanţi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi ai Romsilva.

Preambul al Zilei Naționale a României

„Campania este organizată ca un preambul al Zilei Naţionale a României pe care comunitatea noastră o onorează într-un mod mai puţin festiv, dar cu spirit civic şi preocupare pentru acest loc care ne oferă atât de multe, în fiecare zi. Campania marchează totodată încheierea proiectului Deltă curată. Comunitate responsabilă, coordonat de Asociaţia 37, alături de Seneca Ecologos şi Şcoala Gimnazială din Murighiol, în parteneriat cu Primăria Murighiol şi ARBDD, în cadrul programului Cu apele curate implementat cu sprijinul Lidl România”, se arată în comunicat.

Acțiunea a avut ca scop curățarea canalului Dunavăț, loc unde se strâng foarte mulți turiști, deoarece, în lipsa unor panouri informative, foarte multe deșeuri ajung să fie aruncate aici.

Ecologizarea, un subiect important al societății românești

„În cele cinci activităţi lunare de igienizare la care au participat atât săteni din Dunavăţu de Jos, turişti cazaţi în pensiunile de aici, elevi ai Şcolii Gimnaziale din Murighiol, experţii implicaţi în proiect, reprezentanţi ai ARBDD, am strâns peste 1.000 de saci de peturi, doze şi sticle de bere precum şi alte obiecte de uz personal”, s-a adăugat.

În timpul proiectului, au fost confecționate trei pubele, ce au fost realizate din materiale reciclabile și trestie, pentru a putea prelua cantitatea enormă de deșeuri din timpul perioadei turistice. Pubelele au fost amplasate în trei puncte cheie ale satului.

De asemenea, în timpul proiectului, au avut loc activități de formare și informare a profesorilor cu privire la latura ecologică a materiei lor și importanța introducerii ecologizării în școli.