Peste 100 de susținători ai lui Călin Georgescu s-au dus „la urne” în Mogoșoaia: „Sunt aici în numele democraţiei”

Peste 100 de susținători ai lui Călin Georgescu s-au dus „la urne” în Mogoșoaia: „Sunt aici în numele democraţiei”
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 100 de susținători ai candidatului Călin Georgescu s-au dus duminică dimineață „la urne”, în semn de protest față de anularea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România.

Alegerile de duminică au fost anulate

Duminică, românii erau chemați la urne pentru a vota viitorul președinte al țării. Aceștia aveau de ales între Călin Georgescu, candidatul acuzat de simpatii ruse, sau rivala sa proeuropeană, Elena Lasconi. Vineri, Curtea Constituțională a decis să anuleze scrutinul, care va trebui reluat de la zero, conform observatornews.ro. 

Motivele pe care CCR le-a argumentat în privința acestei măsuri sunt „numeroase nereguli şi încălcări ale legii electorale care au falsificat” votul, pe fondul unor suspiciuni de amestec rus. Candidatul independent a denunțat o „lovitură de stat”, după ce s-a clasat pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidențiale.

„Sunt aici în numele democraţiei (…). Este doar un simbol, un moment de tăcere”, a declarat el în faţa unei şcoli din comuna Mogoşoaia, lângă Bucureşti, unde ar fi urmat să voteze.

„Este Ziua Constituţiei, însă nu există nimic constituţional în România”, a adăugat el, acuzând autorităţile de faptul că au acţionat de frica victoriei sale.

Călin Georgescu va contesta decizia CCR

Candidatul independent a anunțat că va contesta atât în justiția română, cât și la Curtea Euroepană a Drepturilor Omului (CEDO). Călin Georgescu a declarat că nu-şi îndeamnă susţinătorii „să facă ceva”, iar în ţară nu s-a constatat nicio adunare importantă.

„Nimic, nimic nu este dovedit”, a declarat o profesoară în vârstă de 60 de ani. „Acum lucrurile stau aşa: dacă ai o opinie contrară de opinia televiziunilor aservite, eşti putinist”. Acesta l-a descris pe Georgescu drept „un patriot, un suveran care-şi iubeşte ţara şi poporul”.

„Totul mergea bine până când ei au decis să omoare democraţia instaurată în 1989″, când a căzut comunismul, declară alt protestatar în vârstă de 48 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`