Peste 40 de licee au rata de promovare zero la Bacalaureat. Sorin Cîmpeanu ia în calcul trimiterea Corpului de control / Schimbare anunțată: Corectare digitalizată a lucrărilor (VIDEO)

Peste 40 de licee au rata de promovare zero la Bacalaureat. Sorin Cîmpeanu ia în calcul trimiterea Corpului de control / Schimbare anunțată: Corectare digitalizată a lucrărilor (VIDEO)
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre rezultatele examenului de Bacalaureat, după soluționarea contestațiilor.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, vineri, că are în intenție să trimită Corpul de control la fiecare dintre școlile în care rata de promovare la Bacalaureat a fost zero. Acesta a repetat apoi că de anul viitor va fi introdus un proiect pilot de corectare informatizată a lucrărilor elevilor la acest examen, așa încât să fie evitat „subiectivismul uman”.

Sorin Cîmpeanu, concluzii după examenul de Bacalaureat

Rata de promovare la ediția din acest an a examenului de Bacalaureat e de 69,8%. După analiza celor aproximativ 56.000 de contestaţii, au fost modificate notele pentru circa 53.000 de lucrări. Peste două treimi au fost modificate în plus. Așa se face că, în urma contestațiilor, încă 2.467 de elevi au promovat BAC-ul.

În 16 situaţii, modificările au fost între trei şi patru puncte. „Prima măsură la care mă gândesc este ca acei profesori să nu mai poată evalua vreodată”, a punctat ministrul Educației.

Despre instituţiile de învăţământ în care rata de promovare a fost zero, ministrul Educației a spus: „Avem peste 40 de licee şi vom face o analiză pe fiecare liceu în parte, vom vedea care sunt măsurile care se impun. (…) Cred că vom trimite Corpul de control al ministrului, dacă nu cumva va merge chiar un secretar de stat, în fiecare dintre şcolile unde rata de promovare a fost zero, pentru a identifica în profunzime cauzele”.

Cîmpeanu a susținut că subiectele au fost corect formulate, iar baremul a fost și el corect, prin urmare singurul lucru care a mai rămas e „subiectivismul uman”: „Un lucru care poate fi eliminat printr-o procedură de corectare digitalizată a lucrărilor pentru examenele naţionale începând cu evaluare clasa a II-a, a IV-a, a VI-a şi a VIII-a de anul viitor şi cu o evaluare într-un proces pilot, pentru Bacalaureat, tot de anul viitor”.

Sorin Cîmpeanu a precizat că astfel vor avea rezultate concludente pe fiecare subiect, așa încât vor putea pregăti introducerea unui Bacalaureat bazat pe evaluarea competenţelor şi nu a cunoştinţelor.