Piața cărnii de porc din România: Prețul mediu a sărit de 2 euro kilogramul la poarta fermei. Creștere de 35% față de anul trecut

Piața cărnii de porc din România: Prețul mediu a sărit de 2 euro kilogramul la poarta fermei. Creștere de 35% față de anul trecut
Prețul porcului comercializat la poarta fermei în România a atins un record post pandemie. Sursa: Freepik

Prețul porcului comercializat la poarta fermei în România a atins un record post pandemie. Față de anul trecut, prețul mediu pe kilogram a crescut cu 35%, ajungând la 2 euro. Tendința ascendentă a prețului a putut fi observată încă din jumătatea lunii februarie.

Pe 28 martie, suta de kilograme carcasa S a ajuns la 200.16 euro, fiind cea mai mare creștere din UE. Comparativ, prețul mediu european este de 193 de euro pentru 100 de kilograme, cu 16% mai mare față de anul trecut, potrivit economica.net.

Majorarea prețurilor și pesta porcină au condus la creșterea prețului cărnii de porc

Pe plan local, pesta porcină, dar și majorarea costurilor în ceea ce privesc hrana animalelor, transportul și energia electrică, au condus la creșterea prețurilor produselor animale.

Ultima prognoză a Comisiei Europene sugerează că producția de carne din UE va scădea cu 3% în 2022, pe fondul scăderilor din Polonia, Germania și România din cauza pestei porcine și a marginilor foarte mici obținute de fermieri. Într-o singură lună, prețul mediu al cărnii de porc a suferit o creștere de 35%.

„Nu se știe dacă această tendință va continua, iar acest lucru nu se așteaptă să fie suficient pentru a compensa pierderile din lunile anterioare și costurile mai mari ale factorilor de producție (energie și furaje), care se așteaptă să dureze”, anunță analiștii Comisiei  Europene.

„Animalele ar putea fi trimise la sacrificare mai tinere – și mai ușoare – decât de obicei pentru a economisi costurile cu hrana, având în vedere că indicele de conversie a hranei tinde să scadă pe măsură ce animalele cresc. Greutatea medie a carcasei a crescut în mod constant cu aproximativ 400 g/an în perioada 2011-2021, pentru a ajunge la 94 kg în 2021”, mai sugerează aceștia.

Consumatorul român, dependent de importul de carne de porc

În România, consumatorul este dependent de importul de carne de porc, deoarece producția locală acoperă doar 30% din necesar.

UE este cel mai mare exportator de carne de porc în Asia, însă pesta porcină a afectat anul 2021, când s-au înregistrat scăderi semnificative, care s-ar putea extinde și în viitor. Țările asiatice refuză exporturile din țări afectate de pesta porcină.

În plus, exporturile către Ucraina, Belarus și Rusia vor fi afectate la rândul lor, din cauza războiului ruso-ucrainean. Se preconizează că în 2022, exporturile de carne de porc vor scădea cu 2,2%, iar importurile vor crește cu 9,1%.

Urmăriți B1TV.ro și pe