Piață din București, închisă pentru că nu se respectau măsurile anti-Covid

Piață din București, închisă pentru că nu se respectau măsurile anti-Covid
foto: Pixabay

Piața Reșița din Capitalăa fost înschisă din cauză că vânzătorii nurespectaumăsurile anti-Covid. În plus, piața nu avea circuitele de intrare și ieșire, dezinfectant pentru igienizarea mâinilor, iar angajații nu purtau măști de protecție și mănuși, transmite Hotnews.ro.

În urma controalelor din piețe, Primăria Sectorului 4 a retras autorizația de funcționare a Pieței Reșița, în cursul zilei de sâmbătă.

Poliția Locală și Direcția de Sănătate Publică București (DSP) au descoperit weekend-ul trecut că administratorii pieței nu respectau „nici cele mai elementare reguli de prevenție a răspândirii COVID- 19”, au anunțat reprezentanții PrimărieiSectorului 4prin intermediul unui comunicat de presă.

Nereguli înpiețele din Capitală în contextul crizei epidemice de coronavirus

Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile care au efectuat verificarea situației din piețe, se pare că:

– Nu aveau stabilite circuitele de intrare și ieșire din complexul comercial

– Nu aveau montate la vedere dispenserele cu dezinfectant

– Nu aveau angajați care, la intrarea în piață, să poată măsura temperatura clienților

– Angajații administratiei pieței și comercianții nu purtau măști și mănuși

– Piața nu era dotată cu pereți despărțitori între tarabe

– La intrarea în toate magazinele din piață nu erau luate măsurile de distanțare socială.

De asemenea, în urma verificărilor, lamagazinele alimentare au fost descoperite produsecare se aflau în afara termenului de valabilitate ce ar fi putut puneîn pericol sănătatea oamenilor, precum carne expirată, produse de patiserie fără documente de proveniență sau fără termen de valabilitate afișat, precum și legume și fructe mucegăite. Toate acestea au fost fie confiscate, fie retrase de la comercializare și urmează să fie distruse.

Mai mult, s-a constatat, de asemenea, că mai multe societăți comerciale nu aveau acord de funcționare emis conform legii, drept pentru care a fost începută procedura de suspendare provizorie a activității acestor agenți comerciali.

Nici la capitolul curățenie lucrurile nu stau așa cum trebuie. În incinta pieței au fost descoperite deficiențe și în privința păstrării curățeniei. Se presupune că spațiul nu mai fusese spălat și igienizat de mai bine de o lună, deși acesta este folosit zilnic de mii de oameni, iar depozitarea gunoaielor se făcea necontrolat, chiar în incinta pieței.

Întrucât rezultatele controlului au scos în evidență un risc epidemiologic major, prin care se pune în pericol sănătatea și chiar viața celor care obișnuiesc să își facă cumpărăturile de acolo, Primăria Sectorului 4 a decis suspendarea activității complexului comercial Piața Reșița.

Pentru neregulile despocoperite de către Poliția Locală și Direcția de Sănătate Publică București, inspectorii de control au întocmit17 procese verbale de amendă. Valoarea totală a amenzilor se ridică la50.700 lei.

Vânzătorii și clienții, verificați dacă au temperatură

În urmă cu două luni, autoritățile anunțau că vânzătorii șicumpărătoriicare intră în piețele din Bucureștivor fi verificați dacă au temperatură, a informat Primăria Sectorului 2 prin intermediu unuicomunicat. În cazul în care o persoană este depistatăcu o temperatură mai mare de 37,3 atunci nu este lăsată să intre înclădire, a precizatsursacitată.

Potrivit surseicitate, achiziționarea termoscannerelor face parte din setul de măsuri luate pentru protejarea cumpărătorilor și vânzătorilor din cea mai mare piață din țară și se adaugă celorlalte metode de prevenție cum sunt igienizarea spațiilor comune, scărilor, holurilor, balustradelor, mânerelor ușilor, lifturilor.

Autoritățile competente au subliniat faptul cătoți producătorii sunt obligați să poarte măști şi mănuși, iar mărfurile pe care le comercializează sunt protejate de paravane din plastic. Cu toate acestea, din păcate, zilnic mai descoperim câte o neregulă.