Piatra-Neamţ: Furt de opere de artă, printre care tablouri de Grigorescu şi Tonitza

Piatra-Neamţ: Furt de opere de artă, printre care tablouri de Grigorescu şi Tonitza

Furt planificat în detaliu. Patru tablouri semnate de Nicolae Grigorescu şi Nicolae Tonitza, mai multe statuete de fildeş şi un ceas de aur au fost furate dintr-o vilă din Piatra-Neamţ. Autorul a imobilizat două femei în vârstă şi a stat aproape şapte ore în imobil, înainte să dispară cu obiectele de artă.

Poliţiştii spun că tâlharul a acţionat la pont. Acesta şi-a pus cagula pe faţă şi a intrat în casă pe o uşă lăsată deschisă la demisol. A imobilizat-o pe proprietara în vârstă de 72 de ani şi a stat în locuinţa acesteia aproape şapte ore.

Când se pregătea să plece, a intrat în vilă o vecină în vârstă de 60 de ani. A imobilizat-o şi pe aceasta, apoi a fugit. Cele două femei au fost găsite de fiica proprietarei, care a sunat imediat la 112.

„Au fost sustrase patru tablouri semnate de Tonitza şi Grigorescu, mai multe statuete din fildeş şi un ceas din aur. Poliţiştii efectuează investigaţii în vederea identificării suspectului”, a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Neamţ, Cătălina Bădeanu.

Traficul de artă se practică la nivel internaţional de reţele specializate, care profită de slăbiciunea celor bogaţi pentru opere vechi.

În urmă cu o săptămână, poliţiştii au făcut mai multe percheziţii la galerii de artă din Capitală şi la locuinţele unor persoane care comercializează opere de artă, în cazul furtului unor tablouri din casa memorială Dr. Petru Groza din Deva, în perioada 2004-2005.

Două dintre aceste tablouri, evaluate la 220.000 de euro, aparţinând patrimoniului cultural naţional, au fost recuperate de poliţişti în luna martie. Cel de-al treilea tablou furat în aceeaşi perioadă, „Carul cu boi” al lui Nicolae Grigorescu este dat în urmărire naţională şi internaţională. Opera a fost evaluată de experţi la 175.000 de euro, valoarea sa fiind în creştere.

Citeşte AICI despre alte tablouri de Grigorescu furate din Deva.

Furt de tablouri şi statuete din fildeş