Plagiat la examenul pentru șefia Parchetului General şi DNA: Șase candidați au copiat din cartea coordonată de Mona Pivniceru

Plagiat la examenul pentru șefia Parchetului General şi DNA: Șase candidați au copiat din cartea coordonată de Mona Pivniceru

Şase din 10 candidaţi la şefia Parchetului General şi DNA au plagiat la „testul Pivniceru”, scriu jurnaliştii de la Gândul. Comisia de evaluare a candidaturilor, pe care ministrul Justiţiei şi-a bazat nominalizările pentru funcţiile de şefi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DNA a descoperit că 6 dintre cei 10 procurori înscrişi în concurs au copiat, fără să citeze sursa, în proiectele de management depuse la concurs. Se pare că mai mulţi procurori au copiat chiar din cartea coordonată de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

În procesul verbal de evaluare a candidaturilor, comisia îi acuză pe procurorii Gheorghe Cornescu, Claudiu Constantin Dumitrescu, Elena Hach, Vasile Ioniţă, Viorica Stoica şi Emil Gheorghe Moţa că au preluat bucăţi de text, fără să citeze sursa, din alte lucrări juridice sau de management. Singurii care nu au plagiat sunt chiar procurorii numiţi de Mona Pivniceru pentru a prelua şefia celor două parchete.

„Proiectul întocmit are în vedere ambele funcţii pentru care se desfăşoară procedura de selecţie şi, mai mult decât alte proiecte, are un conţinut lipsit de originalitate, ideile din cadrul acestuia fiind, în cea mai mare măsură, preluate în mod mecanic şi fără respectarea vreunei reguli privind indicarea sursei, din operele altor autori sau din alte materiale accesibile publicului pe Internet”,  se arată  în raportul comisia de evaluare”, se arată în procesul verbal.

Cele mai grave abateri, după cum reiese din procesul verbal publicat de Ministerul Justiţiei, sunt ale procurorilor Cornescu, Stoica şi Ioniţă. Potrivit comisiei,  Viorica Stoica, care a candidat pentru ambele funcţii,  a plagiat până şi concluziile proiectului său. Ea a explicat că fragmentele, despre care comisia de evaluare de la Ministerul Justiţiei spune că sunt copiate fără indicarea sursei, nu pot constitui un plagiat.

„Cum putem vorbi despre plagiat, când este vorba despre un proiect de exercitare a atribuţiilor specifice unui procuror de Înaltă Curte? Acest proiect nu are caracterul unei lucrări ştiinţifice, nici al unei lucrări de concurs. El cuprinde idei, este un preambul, o bază de discuţie pentru interviuri. Sigur, unii nu au plagiat absolut deloc. Acolo unde trebuia să fie bine, sunt numai calităţi”, spune  procurorul Viorica Stoica”, se mai arată în document.

Şi Gheorghe Cornescu, procuror la Parchetul General,  susţine  că este vorba doar de date statistice şi regulamente, care nu pot fi interpretate original. Pe lângă rapoartele de activitate din care a preluat fragmente, Cornescu a recunoscut că s-a inspirat şi din cartea Monei Pivniceru, din care şi alţi colegi de-ai săi s-au inspirat.

Urmăriți B1TV.ro și pe