Plajele lărgite de la Marea Neagră, disponibile „la liber”. Șeful Gărzii de Mediu avertizează: „Este un subiect sensibil…”

Plajele lărgite de la Marea Neagră, disponibile „la liber. Șeful Gărzii de Mediu avertizează: „Este un subiect sensibil...
Plajă lărgită din Mamaia 2021 / Foto: Facebook

Plajele de pe litoral au fost lărgite considerabil, acțiune care a determinat multă încântare, nemulțumiri și dezbateri aprinse. Lărgirea plajelor a creat, practic, noi suprafețe care nu sunt cadastrate, deci care nu figurează în acte, cel puțin pentru anul în curs și astfel, nu pot fi concesionate. Vor fi „la liber”, ca pe vremea comunismului, unde turiștii își vor putea întinde prosopul, fără a fi nevoiți să-și achiziționeze un șezlong.

Vestea bună vine la pachet cu o dilemă, potrivit comisarului general de la Garda de Mediu, Octavian Berceanu. Cine va face curățenie în sectoarele de plajă neconcesionate?

„(…) E un subiect sensibil. Odată ce tu, statul român, nu ai act de proprietate, nu poți să închei contracte. Acel pământ nou al României nu are act de proprietate, pentru că este mult prea nou. Și lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să faci măsurători, să vii cu niște studii”, a explicat Octavian Berceanu pentru Digi24.

„În primul rând, când vorbim de curățenie vorbim de UAT, de Primărie. Mai sunt și Apele Române, pentru că plajele acestea țin de Apele Române, până la urmă. Și atunci, fiecare primărie și Apele Române trebuie să găsească soluții comune, astfel încât aceste plaje să fie curățate. În momentul de față, cred că UAT-ul ar trebui să fie cel mai implicat. Taxele și impozitele, probabil în viitor, vor merge la UAT”, a mai declarat Berceanu.

„S-ar putea ca noi să cadastrăm 50 de metri și în doi ani să fie doar 30 de metri”

Există reprezentanți din HORECA interesați să concesioneze suprafețele de plajă proaspăt create, dar ar fi o investiție riscantă, atenționează Berceanu.

„Este o noutate pentru noi, dar trebuie să ne adaptăm repede și sunt mai multe instituții ale statului implicate aici. Vrem să vedem și evoluția. Spui: uite, avem 50 de metri de plajă, dar trebuie să vedem și eroziunea vântului și a apei, că s-ar putea ca noi să cadastrăm 50 de metri și în doi ani să fie doar 30 de metri”, a mai precizat oficialul Gărzii de Mediu.

Stațiunea Mamaia va avea din acest sezon estival o nouă suprafață de plajă de peste 50 de hectare. Lucrări pentru reducerea eroziunii costiere au fost efectuate în mai multe puncte de pe litoral. În total, 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Investițiile cofinanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare sunt evaluate la 3,8 miliarde de lei.

Ultima oră
15:56 - Interlop din Târgoviște, arestat după ce s-a filmat pe Facebook consumând droguri și amenințându-l cu pistolul pe șeful poliției Dâmbovița
15:29 - China se confruntă cu cel mai mare focar de Covid-19 de când virusul a apărut la sfârșitul anului 2019. Varianta Delta a generat o explozie a cazurilor noi
15:00 - Ministerul Justiției anunță o execuție bugetară de peste 96%, în primul semestru
14:58 - Florin Cîțu: „Parlamentul nu și-a făcut treaba în ceea ce privește transportul cu animale vii. Voi relua cu celeritate demersurile pentru a corecta legislația” / USR, criticat dur de Agent Green
14:36 - Președintele Afganistanului acuză SUA pentru degradarea securității în urma ofensivei talibanilor
14:32 - Alis Grasu, managerul Ambulanței București-Ilfov, recomandări pentru populație pe fondul temperaturilor caniculare: Indicat ar fi să stăm în casă între 11 și 18 (VIDEO)
14:08 - 2 sportivi nevăzători pleacă să cucerească cel mai înalt punct din Europa. După expedițiile pe Kilimanjaro și Mont Blanc, Răzvan Nedea și Alex Benchea urcă pe Vârful Elbrus
14:02 - Președintele Klaus Iohannis: Pandemia a condus la creștere alarmantă a rasismului, a antisemitismului și a discursurilor motivate de ură
13:34 - Avertismentul medicilor: „Întâmpinăm invazia de Delta cu cea mai mare relaxare din Europa. Prioritatea a fost relaxarea, nu prevenirea unui nou val”
13:31 - Un român, prins în Austria cu 17 imigranţi înghesuiţi într-o dubă