La Timișoara, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, împreună cu Asociația Europeană a Pacienților cu Boli de Ficat a lansat un document intitulan ”Planul strategic de acțiune împotriva hepatitelor din România”, informează Agerpes.
Acest document urmează să fie prezentat reprezentanților Ministerului Sănătății, în speranța că va fi găsită deschiderea necesară pentru a pune planul în aplicare.
”Evenimentul a fost anunţat în cadrul celei de-a XXXIII-a ediţii a Congresului Societăţii Române de Gastoenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă (SRGH), care s-a desfăşurat în perioada 12-15 iunie la Timişoara şi care s-a bucurat de prezenţa a peste 800 de medici din ţară şi din străinătate”, a declarat șeful Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara, prof. univ. dr. Ioan Sporea.
Potrivit specialiștilor, România, în comparație cu alte state membre, are cea mai mare prevalenţă a hepatitelor B şi C, numărul românilor infectaţi cu hepatită cronică fiind de aproximativ două milioane, 85% dintre aceștia neștiind că poartă virusul.
Proiectul prezintă trei avantaje principale epntru România: este uşor de implementat, eficient din punctul de vedere al costurilor, având în vedere că se pot economisi anual până la 150 de milioane de euro şi poate transforma România într-un exemplu de bune practici, pentru celelalte state ale lumii.
”Lupta cu hepatita era făcută până acum prin medicii implicaţi în patologiile hepatice şi companiile de medicamente care existau în branşă. Acum, există o forţă, prin asociaţiile pacienţilor, care suferă cel mai tare de pe urma acestor boli. Probabil că putem obţine un suport financiar de la companii farmaceutice. Însă, statul român trebuie să-şi protejeze cetăţenii”, a afirmat Sporea.