Plecarea lui Șova de la Transporturi scoate ‘mizeria de sub preș’: Nereguli GRAVE la CFR și METROREX

Plecarea lui Șova de la Transporturi scoate 'mizeria de sub preș': Nereguli GRAVE la CFR și METROREX

În ziua în care Lucian Șova și-a anunțat demisia de la Transporturi, sub presiunea ldierilor PSD, au ieșit la iveală nereguli la Metrorex și CFR Marfă.

Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Lucian Șova, a efectuat verificări la Metrorex, care au vizat respectarea prevederilor legale și contractuale în derularea contractului de proiectare și execuție a Magistralei 5 de metrou- Drumul Taberei- Pantelimon. Tronson 1. Drumul Taberei-Universitate. Secțiunea Râul Doamnei- Hașdeu (Opera)-Structura de rezistență(“Proiectul”).

Verificările au fost efectuate în perioada 22-31.08.2018, dar au fost făcute publice joi, 22 noiembrie.

În urma controlului au fost constatate deficiențe în implementarea proiectului care au condus la întârzieri în derularea contractului dar și la suplimentarea costurilor pentru Metrorex.

În urma controlului efectuat rezultă indicii cu privire la existența unor nereguli și/sau posibile fraude în implementarea Proiectului așa cum sunt ele definite în Ordonanța de urgență nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau a fondurilor publice naționale aferente acestora.

Raportul arată că valoarea contractului a fost subestimată la lansarea procedurii de achiziție iar în derulare au intervenit majorări substanțiale ale valorii acestuia, informații ce reprezintă indicii de fraudă.

În urma analizării modului în care a fost pregătită și derulată licitația publică și a modului de stabilire a termenilor contractuali și implementarea contractului s-a constatat generarea de costuri suplimentare de către autoritatea contractantă în favoarea executantului în valoare de peste 188 milioane lei.

Având în vedere prevederile legale, precum și faptul că proiectul este finanțat din fonduri ale Uniunii Europene, organele de control consideră necesară sesizarea Departamentului pentru lupta Antifraudă-DLAF, pentru cercetarea și luarea măsurilor.

Totodată, membrii Consiliului de Administrație al Metrorex precum și conducerea societății vor analiza constatările și concluziile raportului Corpului de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Șova și vor dispune măsurile legale pentru stabilirea, cercetarea și sancționarea după caz a personalului responsabil pentru deficiențele constatate.

De asemenea, au fost descoperite probleme grave la și la CFR Marfă: Posibil prejudiciu de peste 19 milioane de lei în urma unei licitații pentru transport de cărbune. (Detalii AICI)

Lucian Șova a declarat, miercuri, că presiunea pusă asupra sa vine după ce a ‘deranjat un cuib de viespi’ și pentru că nu a făcut înţelegeri cu nimeni, ”aşa cum au făcut unii cu Ion Rădoi (şeful sindicatului de la Metrorex, n.r.), chiar înainte să ajungă miniştri”. (Detalii AICI)

Ion Rădoi este liderul sindicatului METROREX și, totodată, unul dintre cei mai bogați și influență români.