Poliția rutieră nu mai folosește radarele fixe: Vitezomanii vor fi depistați cu ajutorul a 639 de radare mobile

Poliția rutieră nu mai folosește radarele fixe: Vitezomanii vor fi depistați cu ajutorul a 639 de radare mobile
Foto: observatorulph.ro

Poliția rutieră nu mai dispune de sisteme fixe funcţionale, cu rol de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, ci doar de radare mobile.

Agenţii au în folosinţă în prezent 639 de radare mobile repartizate la inspectoratele judeţene de poliţie (în medie 14 aparate/judeţ), Brigada Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (36) şi Secţia de Poliţie Autostrăzi (24), informează IGPR.

Nici radarele fixe amplasate pe Drumul Naţional 1 nu mai sunt funcţionale în prezen, dar vitezomanii prinși de radarele mobile riscă amenzi  cuprinse între 195 şi 1950 de lei.

Codul rutier stabileşte că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Salariul minim brut pe economie a fost majorat din 1 ianuarie 2015 la 975 de lei, de la 900 de lei, cât era în 2014, urmând ca din 1 iulie 2015 să ajungă la 1.050 de lei.

România ocupă, alătuiri de Letonia primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de pietoni morţi în accidente rutiere, potrivit raportul anual al UE privind siguranţa rutieră.

În documentul citat se arată că în România şi Letonia 39% din numărul persoanelor decedate în accidente rutiere sunt pietoni, în timp ce media europeană este de 22%. Cele mai multe accidente ale căror victime sunt pietonii – 69 la sută – se produc în zonele urbane.

De asemenea, cele două ţări înregistrează, alături de Bulgaria şi Lituania, cele mai multe decese în accidente cu peste 90 de morţi la un milion de locuitori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`