Polonia relochează sistemele Patriot la Varșovia. Contextul acestei decizii

Polonia relochează sistemele Patriot la Varșovia. Contextul acestei decizii
Sistem de rachete Patriot Foto simbol: Hepta.ro / DPA Images / Christophe Gateau

Polonia şi-a relocat sistemele de rachete sol-aer Patriot –  primite de la Germania, la mijlocul lunii ianuarie – pe un aeroport militar din vestul Varşoviei, conform unui mesaj pe Twitter al ministrului polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

Oficialul nu a făcut refeririri la contextul războiului din Ucraina ci doar la demersurile făcute de Polonia şi de alţi membri estici ai NATO pentru a-şi consolida capacitatea de apărare.

Site-ul pro-guvernamental TVP.info menționează că Polonia are două batalioane Patriot proprii şi este protejată în plus de unităţi Patriot ale aliaţilor săi din NATO.

Potrivit postării lui Blaszczak, armata dispune și de propriile baterii ale sistemului de apărare antiaeriană de proveniență americană.

Cauza relocării

Relocarea rachetelor Patriot la Bemovo de la baza din Sochaczew, la vest de Varşovia, este un element important în pregătirea celei de-a treia brigăzi de apărare antiaeriană din capitală, a indicat ministrul.

După retragerea sistemelor Patriot operate de SUA, unităţi germane care le-au înlocuit la Zamosc, în apropiere de frontiera cu Ucraina, au anunţat, săptămâna trecută, „pregătirea operaţională iniţială”.

Ucraina va beneficia de baterii Patriot pentru a apăra orașele de atacurile rusești

Germania şi SUA vor livra și Ucrainei baterii Patriot pentru a-şi proteja oraşele şi infrastructura împotriva atacurilor frecvente cu rachete ruseşti; astfel, un grup de 70 soldaţi ucraineni a sosit marţi în Germania pentru a se instrui în operarea sistemelor oferite de Berlin după ce, în decembrie, Washingtonul s-a angajat să trimită sisteme Patriot Ucrainei, ca parte a noului său pachet de asistenţă militară în valoare de 1,85 miliarde de dolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe