Populația evacuată de la Roșia Montană se poate întoarce acasă. Nu mai există riscuri

Populația evacuată de la Roșia Montană se poate întoarce acasă. Nu mai există riscuri
Captură Video - B1 TV

Populaţia din Roşia Montană, evacuată din cauza unei gropi de prăbuşire în barajul lacului Tăul Mare, se poate întoarce acasă în condiţii de siguranţă, a anunţat recent, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu.

Măsura a fost6 conformată și de un experții tehnic care aiu evaluat situaţia de la barajul lacului: aceștia au constatat că apa din acumularea de la Tăul Mare a scăzut şi că riscul unui accident grav este diminuat.

Primăria promite continuarea demersurilor de asigurare a zonei

În situaţia creşterii nivelului în acumulare de peste doi metri, se recomandă reactivarea ISU Alba cu forţe şi mijloace de intervenţie pentru suplimentarea capacităţii de evacuare a apei şi reanalizarea situaţiei.

Momentan, autoritățile transmit locuitorilor că pot reveni liniștiți la gospodăriile din zona afectată.

„Se pot întoarce oamenii acasă, în siguranţă. Obiectivul pe care noi ni l-am propus a fost atins.

Asta nu înseamnă că, începând de astăzi, nu vom lua toate măsurile viitoare pentru a preîntâmpina asemenea lucruri.

Interesul tuturor este să găsim cele mai bune soluţii de punere în siguranţă a localităţii”, a spus prefectul judeţului Alba.

În două săptămâni se vor face evaluări și propuneri pe termen mediu

Confor specialiștilor, în două săptămâni se vor prezenta variantele posibile de stabilizare a situaţiei în regim de urgenţă, inclusiv evaluări financiare şi propuneri pe termen mediu întocmite de către firme de proiectare şi execuţie specializate pe astfel de lucrări, care au participat la vizita în teren şi la întâlnirea comisiei tehnice.

„Se constată că pe 7 octombrie, la ora 14,00, nivelul în acumularea Tăul Mare a scăzut cu 4,8 metri faţă de nivelul de duminică şi cu 5,25 metri faţă de nivelul normal de retenţie a apei din lac. Estimăm îndeplinirea recomandării făcute duminica trecută, că atunci când nivelul apei în baraj va scădea cu 5 metri, riscul unui accident grav la baraj este diminuat”, a declarat expertul tehnic Costică Sofronie.

Nu mai este necesară evacuarea populației

Primăria Roşia Montană va asigura monitorizarea nivelelor în acumulare, a infiltraţiilor în galeria golirii de fund şi amorsarea echipamentelor de sifonare a apei ori de câte ori va fi necesar iar orice criză va fi raportată la SGA Alba şi ISU Alba.

„Pentru perioada următoarelor două săptămâni se propune evacuarea, în continuare, a debitelor prin sifonare, permiţându-se o creştere de nivel faţă de situaţia actuală de maxim doi metri. În condiţiile actuale, inclusiv în situaţia în care nivelele vor creşte cu cel mult doi metri, nu mai este necesară evacuarea populaţiei”, a completat Sofronie.

Acesta a asigurat că indiferent de soluţiile tehnice, în cel mai scurt timp se va asigura accesul la lucrări, adică drumurile de acces pentru facilitarea intervenţiilor de orice tip.

Urmăriți B1TV.ro și pe