Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)

Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
Foto: Facebook @ ISU Alba

Peste jumătate dintre persoanele care locuiesc în gospodăriile din zona expusă pericolului de inundații din Roșia Montană au refuzat evacuarea, arată datele transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba, care a precizat sâmbătă seară că a scăzut cu 40 de centimetri cota apei de acumulare în lacul de acumulare Tăul Mare, transmite Agerpres.

Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, a anunțat ISU Alba

Potrivit ISU Alba, cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare – Roșia Montană a scăzut cu 40 de centimetri.

În zonă se intervine cu trei motopompe de mare capacitate pentru deversarea apei din lacul de acumulare, o motopompă fiind pregătită să intervină, iar alte două vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită), se arată în comunicatul de presă al ISU Alba.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc 268 de persoane. Dintre acestea, 126 s-au autoevacuat, 137 au refuzat evacuarea, iar alte cinci au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice (internatul școlar de la Liceul din Abrud).

În zonă sunt angrenate următoarele forțe și mijloace:

  • ISU Alba – 25 de militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, un autoturism, o autospecială de intervenţie (ISU Alba a alertat întregul personal operativ, pentru gestionarea situației);
  • ISU Bihor – 2 militari, un camion, o motopompă;
  • ISU Mureş – 3 militari, un camion, o motopompă;
  • ISU Hunedoara – 3 militari, un camion, o motopompă;
  • ISU Cluj – 3 militari, un camion, o motopompă;
  • IJJ Alba – 4 jandarmi cu două auto;
  • IPJ Alba – 4 poliţişti cu două auto;
  • SGA – 2 persoane cu două auto.

În plus au fost constituite patru echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) pentru a fi informată populația în legătură cu evacuarea.

Anterior, ISU Alba avertiza că există pericolul să cedeze barajul Tăul Mare.

Urmăriți B1TV.ro și pe