Povestea mărcilor românești dispărute: Tractorul Brașov, uzina care a impactat agricultura din țară

Povestea mărcilor românești dispărute: Tractorul Brașov, uzina care a impactat agricultura din țară
Sursa: Freepik

Utilajele agricole fabricate la uzina Tractorul din Brașov au făcut înconjurul lumii din America Latină până în Africa, Asia sau chiar Australia.

Modelul U 650 a dus la o creștere importantă în agricultură, potrivit Adevărul. 

În 1946 a luat ființă Uzina Tractorul Brașov (UTB), una dintre cele mai cunoscute și apreciate firme românești, atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

Cel dintâi tractor care a ieșit pe poarta uzinei a fost un IAR 22, conform sursei menționate.

Uzina Tractorul Brașov, marca românească care a dispărut

Numele de Uzina Tractorul Brașov a apărut la doi ani de la înființare, în 1948, după numai doi ani de când nu mai producea avioane. Primele tractoare aveau motor Fiat, dar, începând cu anul 1960 au început să rezulte pe piață modelele 100% românești. Spre exemplu, chiar și autoturismele de teren Aro erau mai apreciate dacă aveau motor fabricat aici, decât cele cu motor de Câmpulung.

În ceea ce privește numărul de angajați ai uzinei, acesta era într-o creștere constantă. Astfel, în anul 1990 uzina avea nu mai puțin de 23.000 de salariați. UTB era la vremea respectivă unul din principalii exportatori ai României comuniste.

Tractoarele de la uzina din Brașov au făcut înconjurul lumii, căci au ajuns din America de Sud până în Africa și Australia, iar mai apoi în special în țările din Orientul Apropiat.

Uzina Tractorul Brașov a produs și sub licență, în Pakistan și Turcia, precum și în Argentina, în anii 1990.

Cel mai cunoscut tractor care a ieșit pe porțile uzinei a fost Universal 650 (U 650). Modelul a ajuns în aproape toate localitățile din țară, astfel că nu există român care să nu îl fi cunoscut. Din 1984 până în 1991 s-a construit și U 1010, un model mai performant, care, însă, nu a ajuns să fie la fel de celebru, mai scrie sursa citată.

În anul 1999, firma s-a divizat în șase societăți comerciale care au fost scoase la vânzare. A urmat o perioadă cu greve și proteste ale muncitorilor, toate conducând la lichidarea din 2007, după două tentative nereușite de privatizare cu italienii de la Landini și indienii de la Mahindra.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`