"Preferăm să consumăm fructe fără gust din străinătate decât să replantăm pomi fructiferi". Datele INS confirmă: Mâncăm scump şi aproape exclusiv din import

"Preferăm să consumăm fructe fără gust din străinătate decât să replantăm pomi fructiferi". Datele INS confirmă: Mâncăm scump şi aproape exclusiv din import

Românii mănâncă tot mai puține produse cultivate la noi în țară. Datele Institutului Național de Statistică arată că dăm și mult mai mulți bani pe alimentele importate.

Conform unui raport INS, aducem în ţară fructe la preţuri mai mari decât le exportăm.

Banalul măr, care ar putea crește aproape în toată românia, este de multe ori adus din Ungaria sau Polonia.

Spre exemplu, România a importat 90,7 milioane de kg de mere, la un preţ mediu de 0,37 de euro. În schimb, a exportat de 5,5 ori mai puţin (16,5 mil. kg), la un preţ mediu de 0,18 euro.

Aceeaşi poveste o avem şi la pere, scrie libertatea. Românii au mâncat anul trecut 18,6 milioane de kilograme din aceste fructe aduse din alte țări, de 47 de ori mai mare decât am exportat.

“Aici şi preţul este unul care poate stârni furie, mai ales dacă ne uităm la starea livezilor din România. Acestea sunt îmbătrânite şi nimeni nu mai vrea să investească în aşa ceva pentru că pur şi simplu este mai uşor să mâncăm fructe fără gust din export decât să replantăm pomi fructiferi. Aceasta lipsă de strategie pe termen lung ne costă şi se vede pentru că la pere, noi importăm cu 0,72 euro kilogramul şi în exportăm cu 0,33 euro”, scrie autorul articolului.

Roșiile și castraveții din hiperm,arketuri șid e la piață nu sunt nici ele, de cele mai multe ori, românești.

România a adus peste 57 de milioane de kilograme de roşii din diferite ţări ale lumii, la un preţ 0,92 euro. De asemenea, cantitatea de tomate trimisă la export a fost de 44 de ori mai mică, adică doar 1,3 milioane de kilograme, cu un preţ mediu de 0,66 de euro.

În ceea ce privește carnea, trimite afară carnea în diferite stări, mult mai scump decât o importă.

Când vine vorba de cereale, preţurile sunt aproape la fel, numai că diferă foarte mult cantităţile în care importăm şi exportăm.

Ultima oră
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit
23:22 - Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a 7-a oară. Cine este „Atacantul anului” (VIDEO)
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)
22:32 - Un nou val de scumpiri lovește România în prag de sărbători. Sindicalist: „Vom mânca un cozonac mai scump cu 30%”
22:21 - Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor: Nicușor Dan a ales să facă marketing politic pe problema termiei. E o retorică a victimizării personale în care eu nu vreau să intru / Banii din buget se dau în baza unui algoritm (VIDEO)