Premieră în lumea medicală din România: Un rinichi a avut trei „proprietari“ şi a salvat două vieţi în decurs de doar două luni

Premieră în lumea medicală din România: Un rinichi a avut trei „proprietari“ şi a salvat două vieţi în decurs de doar două luni

Zilele acestea, la Oradea, a avut loc prelevarea unui rinichi ce fusese transplantat în primăvara acestui an, ceea ce a reprezentat o premieră în lumea medicală din România, scrie Adevărul.

Un bihorean de 37 de ani a fost internat la un spital din Oradea după ce a suferit, săptămâna trecută, o hemoragie cerebrală. În cursul zilei de duminică, bărbatul a fost declarat în moarte cerebrală, iar pentru că în legislaţia din România se confimă că moartea cerebrală este moarte, medicii au anunțat rudele acestuia că pacientul a decedat.

Pentru că bărbatul și-a exprimat dorința de a-și dona organele după ce moare, soția acestuia a fost de acord ca inima și ficatul să-i fie prelevate, în timp ce pentru rinichi a fost nevoie şi de acceptul tatălui celui aflat în moarte cerebrală.

în timp ce pentru rinichi a fost nevoie şi de acceptul tatălui celui aflat în moarte cerebrală.

Citeste mai mult: adev.ro/nqgfwj

Ceea ce este ieșit din comun, este faptul că rinichiul care i s-a prelevat lui Sandor Csaplar nu era al lui, ci îl primise tot prin transplant, în luna aprilie, de la tatăl lui.

A fost pentru prima dată în România când s-a recoltat şi pe urmă transplantat un rinichi primit“, a spus Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de Transplant din Bihor.

Cel de-al treilea “proprietar” al rinichiului a fost un sibian de 51 de ani, Ioan Arnău, care suferă de insuficienţă renală de un an de zile.

Ceea ce e interesant este faptul că am făcut două teste de compatibilitate. Unul l-a vizat pe donatorul iniţial (tatăl care şi-a salvat copilul donându-i rinichiul acum trei luni – n.r.), iar altul pe cel de-al doilea donator. Teoretic era nevoie doar de compatibilitate între donatorul iniţial şi primitor, dar având în vedere că este o premieră pe ţară şi nu ştiam la ce să ne aştepăm, am vrut să fim siguri că totul va fi în regulă“, a susţinut Dan Luscalov, coordonatorul de transplanturi al Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

O altă premieră a constat în faptul că prelevarea ficatului s-a realizat doar de medici orădeni.

Fiind o premieră în medicina din România, persoana care a primit rinichiul transplantat va fi monitorizată. Studiile de specialitate arată că un astfel de transplant merge bine dacă nu face reject acut de grefă, care se manifestă în primele zile de la operaţie“, a mai punctat medicul Carmen Pantiş.

Urmăriți B1TV.ro și pe