Premieră în România: Jurnalistă reclamată de PSD pentru că a publicat pe Facebook rezultate din Noua Zeelandă, în primul tur al prezidențialelor (VIDEO)

Premieră în România: Jurnalistă reclamată de PSD pentru că a publicat pe Facebook rezultate din Noua Zeelandă, în primul tur al prezidențialelor (VIDEO)
Foto: zhd.ro

Situaţie fără precedent în România. O jurnalistă a fost reclamată de PSD la Poliţie pentru că a publicat pe Facebook rezultatele primului tur de scrutin din Noua Zeelandă chiar în ziua alegerilor. Organizaţia din Hunedoara susţine că această postare ar fi putut influenţa electoratul pe data de 2 noiembrie.  Chemată la audieri, femeia a explicat că nu există reglementări în ceea ce priveşte spaţiul virtual şi că n-a încălcat nicio lege.

Jurnalistei din Hunedoara i se impută faptul că a postat pe Facebook, în plin proces de vot, rezultatele de la secţia de votare din Noua Zeelandă. Date care îl dădeau câştigător pe Klaus Iohannis, în timp ce candidatul PSD Victor Ponta se clasa abia pe locul 4.

Potrivit organizaţiei PSD Hunedoara, electoratul ar fi putut fi influenţat in ziua votului. Aşa că jurnalista a fost chemată să dea declaraţii la poliţie.

„Audierile au durat 5 minute. Am mers, am dat o declarație prin care le-am explicat că e vorba de contul meu privat, să-mi arate legea în care e specificat că în mediu virtual nu ai voie. Nu cred că veți găsi o altă plângere la poliție pe această speță, în România”, a afirmat jurnalista Europa FM, Monalise Hihn.

Şi specialiştii spun că postarea jurnalistei nu încalcă vreo lege. Prevederea legii electorale care interzice difuzarea de ştiri sau informaţii în perioada alegerilor vizează doar mass media.

„Din punct de vedere legal eu nu am gasit în postarea respectivă elementele constituirii unei infracțiuni. Cu siguranță cei care vor încerca să forțeze nota vor pleca de la premisa că Facebook a fost considerat prin anumite decizii ale Curții Europene ca fiind spațiu public”, a afirmat avocatul Daniel Fenechiu.

Cel mai probabil, acest caz se va soluţiona cu o clasare, spun specialiştii.

Jurnalistă, reclamată de PSD pentru o postare pe Facebook

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)