Premierul Franței salută solidaritatea și sprijinul României, în contextul atacurilor „defăimătoare” lansate de Erdogan la adresa lui Macron

Premierul Franței salută solidaritatea și sprijinul României, în contextul atacurilor „defăimătoare” lansate de Erdogan la adresa lui Macron
foto: gov.ro

Ludovic Orban „a exprimat întreaga solidaritate și întregul sprijin din partea României după atacurile defăimătoare ale președintelui Erdogan” împotriva lui Emmanuel Macron, a afirmat prim-ministrul francez Jean Castex, luni, la Paris, într-o declarație comună cu omologul său de la București. Cu această ocazie, premierul Franței a salutat solidaritatea și sprijinul țării noastre.

Jean Castex, în conferința comună cu Ludovic Orban: Sunt extrem de bucuros să îl primesc astăzi pe premierul unei mari țări prietene a Franței

„Sunt extrem de onorat şi bucuros să îl primesc astăzi pe premierul unei mari ţări prietene a Franţei. Domnul prim-ministru Ludovic Orban a exprimat întreaga solidaritate şi întregul sprijin din partea României după atacurile defăimătoare ale preşedintelui Erdogan împotriva preşedintelui Republicii Franceze”, a afirmat Jean Castex, într-o declarație comună cu Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

La jumătatea lunii octombrie, un profesor de istorie de la o școală dinșcoala din Conflans-Sainte-Honorine, localitate aflată lângă Paris, a fost decapitat după ce le prezentase elevilor săi benzi desenate cu Profetul Mahomed, în cadrul unui curs despre libertatea de expresie. Într-un discurs susținut la o ceremonie de omagiere a dascălului, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre „separatismul islamist” și a apărat libertatea de exprimare, dar declarațiile sale au stârnit furie în lumea musulmană.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a făcut un apel la boicotarea produselor franceze. În plus, el l-a criticat virulent pe Emmanuel Macron, despre care spune că „și-a pierdut calea” și pe care l-a invitat ironic să își facă un control de specialitate la cap.

„Este extrem de important ca partenerii noştri europeni să fie alături de noi pentru a ne apăra valorile comune, cum sunt libertatea de exprimare şi de conştiinţă şi lupta împotriva apelurilor la ură şi împotriva terorismului. Această crimă odioasă a fost comisă exact împotriva acestor valori fundamentale”, a mai spus Jean Castex.

Totodată, premierul francez a precizat că el și omologul său românau salutat împlinirea a 140 de ani de relaţie Franţa-România şi au decis să întărească această relaţie, „în special în domenii precum energia nucleară, apărarea, telecomunicaţiile, agricultura, sănătatea sau cultura”.

„Este obiectul foii de parcurs pe care am semnat-o împreună cu prim-ministrul, precum şi al declaraţiei de intenţie în domeniul nuclear civil”, a mai declarat prim-ministrul francez, adăugând în încheiere că la întrevedere au fost evocate totodată numeroase subiecte europene asupra cărora Franţa şi România au poziţii convergente.

Premierul Ludovic Orban a început, luni, o vizită oficială de două zile în Franța. Din delegația română fac parte mai mulți miniștri, precum Bogdan Aurescu (Afaceri Externe), Virgil Popescu (Economie și Energie), Nicolae Ciucă (Apărare Națională) și Adrian Oros (Agricultură).