Presa internațională scrie despre nominalizarea lui Sorin Grindeanu: PSD evită o criză politică prin această decizie

Presa internațională scrie despre nominalizarea lui Sorin Grindeanu: PSD evită o criză politică prin această decizie

Marile agenții de presă internațională au anunțat miercuri nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru funcția de premier al României din partea coaliției formate în jurulul PSD. Acestea notează că prin această decizie social-democrații au evitat o criză politică în România, conform news.ro.

PSD, partidul care a câştigat alegerile legislative din urmă cu două săptămâni, a propus un politician veteran de stânga pentru funcţia de premier, scrie Reuters.
Agenţia internaţională de ştiri afirmă că Sorin Grindeanu va obţine, probabil, cu uşurinţă, aprobarea preşedintelui. Grindeanu "este o propunere greu de refuzat", a declarat profesorul de ştiinţe politice de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Sergiu Mişcoiu, citat de Reuters.

"Este un stâlp regional al PSD, fost vicepremier, fost ministru, tânăr. Îndeplineşte criteriile", a adăugat el.

"Victoria clară a PSD în alegeri a alimentat incertitudinea privind capacitatea României de a-şi menţine deficitul bugetar sub plafonul de 3% din Produsul Intern Brut, deoarece programul său de guvernare include planuri ambiţioase de cheltuieli", avertizează agenţia internaţională.

Şi AFP anunţă că PSD a ales un nou premier miercuri, "calea liniştii", evitând o criză.

Jurnaliştii francezi amintesc că şeful statului a refuzat marţi, fără să ofere motiv, nominalizarea lui Sevil Shhaideh în funcţia de premier, ceea ce i-a “înfuriat” pe social-democraţi.

ASSOCIATED PRESS notează că partidul majoritar în Parlament a propus un politician regional pentru funcţia de premier. AP afirmă că liderul PSD, Liviu Dragnea, vrea să implementeze în ţară obiective precum "mai mulţi bani în buzunarele românilor, libertatea de a gândi, de a spera, de a avea un sistem medical bun".

Decizia PSD este anunţată şi de Sputnik News, care nu comentează.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)