Președintele Colegiului Medicilor din România, pus sub urmărire penală pentru conflict de interese și abuz în serviciu

Președintele Colegiului Medicilor din România, pus sub urmărire penală pentru conflict de interese și abuz în serviciu

Cutremur în sistemul medical românesc! Profesorul Vasile Astărăstoae, şef al Colegiului Medicilor din România, a fost pus sub urmărire penală de către procurorii ieşeni într-un dosar în care este acuzat că s-a angajat pe el însuşi, dar şi pe propria fiică. Aceiaşi anchetatori au în lucru şi un dosar ce îl vizează pe fostul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, actual consilier al prim-ministrului. Ambele dosare au la bază rapoarte ale ANI.

Vasile Astărăstoae şi Vasile Cepoi au dosare penale la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Ambiii sunt cercetaţi pentru conflict de interese.

În cazul lui Vasile Astărăstoae, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, surse judiciare au afirmat pentru jurnaliştii de la „Adevărul” că ancheta este aproape de finalizare. Împotriva lui Astărăstoae este deja începută urmărirea penală pentru infracţiunile de conflict de interese şi abuz în serviciu.

Dosarul în care s-a început urmărirea penală are la bază un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate în care inspectorii îl acuză pe şeful medicilor că ar fi încheiat în mod ilegal mai multe contracte finanţate din bani publici. Potrivit raportului, Vasile Astărăstoae ar fi semnat zece contracte de prestări servicii cu propria persoană sau cu fiica sa, Daniela Astărăstoae. Prejudiciul stabilit de anchetatori – aproximativ 204.000 de lei. Contractele ar fi fost semnate în perioada 2010-2011, pe când Astărăstoae era şef al Institutul de Medicină Legală Iaşi dar şi al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi.

La scurt timp după ce ANI a făcut public raportul care îl incrimina pe Vasile Astărăstoae, acesta l-a contestat în instanţă. Acţiunea şefului medicilor a fost respinsă în urmă cu câteva luni, de către Curtea de Apel Piteşti.

Probleme cu legea are şi consilierul premierului Victor Ponta, Vasile Cepoi. Fostul ministru al sănătăţii este cercetat de acelaşi Parchet. Dosarul ce îl vizează pe acesta are la bază un raport al ANI prin care a fost acuzat de conflict de interese şi infracţiuni asimilate celor de corupţie. Spre deosebire de dosarul preşedintelui Colegiului Medicilor, în cel al consilierului lui Ponta nu a fost începută urmărirea penală.

Potrivit inspectorilor de integritate, Cepoi, care a deţinut funcţia de director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi din 2009 şi până în mai 2012, ar fi semnat un acord de parteneriat în proiectul „Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România”, derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială. Potrivit inspectorilor fostul ministru ar fi obţinut un beneficiu de aproximativ 190.000 de lei.