Președintele Klaus Iohannis a decis: Fostul ministru Costel Alexe poate fi urmărit penal

Președintele Klaus Iohannis a decis: Fostul ministru Costel Alexe poate fi urmărit penal
Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a dat aviz pentru începerea urmării penale a fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, informează Administrația Prezidențială. Șeful statului a admis astfel cererea procurorilor anticorupție privind urmărirea penală a lui Alexe, acuzat de luare de mită și instigare la delapidare. Astfel, din acest moment poate începe urmărirea penală în cazul lui Costel Alexe, actualul președinte al Consiliului Județean Iași putând fi chemat și la audieri.

Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, poate fi urmărit penal

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 5 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Costel Alexe, în calitate de fost ministru al mediului, apelor și pădurilor în perioada 4 noiembrie 2019 – 5 noiembrie 2020, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunilor de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, și instigare la săvârșirea infracțiunii de delapidare, prevăzută de art. 47 raportat la art. 295 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 308 alin. (1) din Codul penal, în concurs, conform art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Ce acuzații i se aduc lui Costel Alexe

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada martie-aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, ar fi pretins de la managerul unui combinat siderurgic mai multe produse din tablă, pentru ca ulterior să-i dea acestuia, cu titlu gratuit, certificate de emisii de gaze cu efect de seră, astfel încât combinatul siderurgic să poată închide un depozit de deșeuri neconforme. Anchetatorii susțin astfel că Alexe ar fi primit 22 de tone de tablă, în valoare de 103.000 de lei, iar bunurile ar fi fost primite la punctul de lucru al unei societăți comerciale, care este administrată de o rudă a lui Alexe.

Costel Alexe: Nu am cerut și nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii

Pe de altă parte, fostul ministru al Mediului susține cănu acerut și nu a primitfoloase necuvenite cu încălcarea legii.

„Am aflat cu surprindere și am luat act de comunicatul Direcției Naționale Anticorupție privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea. Vreau să precizez următoarele: Am încredere în actul de justiție și îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut și nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii.

Nu voi face nicio referire publică la această situație în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzațiile care îmi sunt aduse și voi oferi toată cooperarea și transparența mea în fața organelor judiciare”, a precizat Costel Alexe.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“