Președintele Klaus Iohannis, întâlnire la Cotroceni cu specialiștii din Sănătate și Educație pe tema redeschiderii școlilor

Președintele Klaus Iohannis, întâlnire la Cotroceni cu specialiștii din Sănătate și Educație pe tema redeschiderii școlilor
Foto: presidency.ro

Întâlnire crucială, joi,laPalatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis discută cu premierul Florin Cîțu, cu şeful DSU şi cu miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii despre momentul redeschiderii şcolilor. Înurmăanalizelor, oficialii vor decide dacă elevii vor merge la clase în februariesaunu. Ministrul Educației a anunțat că principalul pericol, dacă școalavacontinuăcășipânăacum după 8 februarie, estecăpredarea online să genereze pierderi structuralecarepotfirecuperate cu greu.

Mai mulți politicieni suțin varianata deschiderii școlilor, însă specilaiștii din Sănătate se opun. Hotărârea va fi luată în urma unor analize.

Decizia redeschiderii școlilor în acest moment nu este fezabilă

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyaidin Cluj, a comentat subiectul într-o intervenție telefonică pe B1 TV. Acesta a afirmat că momentul nu este propice redeschiderii școlilor, în condițiile aparației noii tulpini COVID și a modului deficitar în care se respectă măsurile de protecție sanitară.

Cherecheș susține că dacă reprezentanții guvernamentali vor decide astăzi redeschiderea unitățiilor de învățământ, decizia va fi politică și prematură.

„Pe de-o parte avem situația pandemiei din România, care este stabilă, numărul de cazuri noi nu scade, numărul deceselor e relativ constant. Ca să redeschidem școlile, care înseamnă prin definiție rata de interacțiune socială mai scăzută, ar trebui să scădem rata de incidență: numărul de cazuri, care nu se întâmplă.

Pe de altă parte, argumentul că școala online afectează dezvoltarea copiilor, are de-a face cu calitatea educației online, nu cu sănătatea populației. Decizia care va fi luată astăzi va fi luată politic, pentru din perspectiva sănătății publice, în acest moment, cu nivelul transmiterii intracomunitare și felul în care se respectă regulile în școlile și orașele și satele din România, nu cred că este fezabil. Cum la noi în unele locuri se respectă regulile, în unele nu, e un model foarte eterogen.

Decizia, dacă se ia astăzi este prematură, pentru că mai este un factor de care nu ținem cont: nouatulpinădin Marea Britanie, pe care o avem în România și care se transmite și la copii și înseamnă că pot să ducă mai ușor infecția acasă. Părerea mea este că ar mai trebui așteptat măcar până la 1 februarie, dacă situația rămâne stabilă, se poate lua o decizie. Decizia, acum,de deschidereașcolilor,în condițiileîn care abia am identificat tulpinaînRomânia și nu știmdacă va duce la o creștere, e mult prea devreme să se decidă definitiv așa ceva, a afirmat Răzvan Cherecheș.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
07:28 - Liviu Dragnea, atac la adresa lui Dacian Cioloș: „Foarte slab. Nu are toate butoanele la el”. Ce reproșează PSD-ului
07:14 - USR, cu gândul la alegerile anticipate. Cătălin Drulă: „Până la urmă, e corect să ne întoarcem către electorat, dacă nu se poate rezolva criza politică”
23:54 - În stațiunile din sudul litoralului s-ar putea da undă verde la construcția de clădiri cu mai mult de 9 etaje
23:37 - Incendiu în baia unui apartament din Târgoviște. ISU Dâmbovița: Au fost evacuați 15 locatari
23:20 - Cine este Rebeka Daniel, fata de 17 ani care i-a lăsat cu gura căscată pe jurații de la SuperStar (Pro TV)
22:49 - Anca Dumitra, dezvăluiri inedite. Frumoasa actriță din „Las Fierbinți” (Pro TV), despre posibilitatea de a deveni mămică: „Când se vrea, se dorește…” (FOTO)
22:20 - A treia extragere la Loteria Vaccinării. Au fost anunțați câștigătorii premiilor din această săptămână
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)