Președintele Republicii Moldova: Pericolul dezinformării duse de actorii externi este la fel de grav ca islamismul agresiv

Președintele Republicii Moldova: Pericolul dezinformării duse de actorii externi este la fel de grav ca islamismul agresiv
Foto: B1 TV

Președintele Republicii Moldova a declarat că dezinformarea practicată de ”actorii externi” reprezintă un pericol la fel de grav precum islamismul agresiv sau criza euro, informează Mediafax.

Nicolae Timofti a susținut un discurs după ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Suceava. El a mai declarat că integrarea în Uniunea Europeană este singura șansă a Republicii Moldova de a se moderniza și că România i-a susținut mereu necondiționat, chiar și atunci când Chișinăul a lansat acuzații grave și lipsite de temei la adresa ei. 

„Cu părere de rău mai există şi astăzi în Republica Moldova formatori de opinie dirijaţi din afară care menţin ideea profund falsă că moldovenii de pe ambele maluri ale Prutului ar fi altfel decât restul românilor”, a declarat președintele Republicii Moldova.

„Se urmăreşte destabilizarea, desfiinţarea prin fapte, prin ridicare de pretenţii teritoriale, nu doar a Republicii Moldova, ci şi a Ucrainei şi României. În aşa numita Republică Moldovenească Nistreană, lozinca «Să-i protejăm pe bieţii moldoveni de ocupanţii români» întruchipează unul din miturile fondatoare ale acestei pseudostatalităţi, iar în Ucraina, în faza de pregătire a evenimentelor tragice de acolo, a fost folosit un procedeu similar, încercându-se desfiinţarea matricei naţionale a poporului, doar că, în comparaţie cu noi, virusul anti-ucrainean are o autoritate inversă”, a mai spus Timofti.

El a atras atenția că aceste două exemple sunt parte a unui ”proiect mult mai vast cu scopul final de discreditare a valorilor democratice moderne în Europa şi în lume. Acum, recent, comunitatea internaţională democratică a început să înţeleagă că islamismul agresiv şi criza din zona euro nu sunt unicele ameninţări la adresa stabilităţii şi păcii în Europa”.

„Democraţiile moderne nu vor combate propaganda mincinoasă prin alte minciuni.(…) Întunericul minciunii şi al obscurantismului poate fi stăpânit doar de lumina adevărului”, arătând că este nevoie de „lumina adevăratelor valori democratice”, a mai susținut Nicolae Timofti în cadrul discursului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - România ar putea intensifica forajele în apele de mare adâncime din Marea Neagră, din cauza creşterii preţului la gaze
00:04 - Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT „Copil dispărut”. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor
23:55 - Rusia, la un pas de incapacitate de plată. Decizia fără precedent anunțată de trezoreria SUA
23:54 - Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței
23:54 - Sorana Cîrstea sare în apărarea colegilor ruși: „Ce a făcut Wimbledon arată zero umanitate”
23:28 - Iulian Paraschiv (Agenția Națională pentru Romi), despre noul ajutor pentru pensionari: Guvernul ar fi dorit să dea mai mult, dar ne raportăm la resursele pe care le avem. Crizele actuale impun măsuri de moment (VIDEO)
23:13 - Belarus recunoaște că furnizează arme Rusiei. Oficial de la Minsk: „Desfășurăm lucrări de cercetare și dezvoltare, inclusiv luând în considerare experiența evenimentelor din Ucraina”
23:00 - Nelu Varga, replică acidă după declarațiile ironice ale lui Dan Șucu, noul finanțator al Rapidului: „Dacă nu ştie cine e ‘domnul Varga’, îi recomand să o întrebe pe soţia dânsului”
22:55 - Erdogan va accepta cererile Suediei și Finlandei de aderarea la NATO doar atunci când preocupările legate de securitate ale Turciei sunt satisfăcute
22:43 - „E culmea tupeului!”. Conducerea Consiliului Concurenței insistă să-și asigure protecție de la SPP, acuză deputatul PSD Radu Cristescu