Prețiosul „coif istoric cu diademă” recuperat de polițiștii argeșeni e, de fapt, o jucărie

Prețiosul „coif istoric cu diademă” recuperat de polițiștii argeșeni e, de fapt, o jucărie
Foto: Jurnalul de Argeș

Un coif istoric cu diademă, descoperit de polițiștii argeșeni în luna ianuarie în casa unui bărbat, s-a dovedit a fi o simplă jucărie. Între timp, bărbatul a fost cercetat pentru furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire.

O mare descoperire a polițiștilor s-a dovedit a fi o jucărie

„Un coif – ”turban turcesc cu diademă” – posibil din secolul al XVIII-lea, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural național, a fost descoperit în urma unei percheziții desfășurate în cursul zilei de 25 ianuarie a.c. de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș”, transmitea Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Argeș, la începutul acelui an.

Coiful a fost apoi predat Direcției Județene pentru Cultură Argeș pentru a fi supus unei expertize, notează Jurnalul de Argeș.

„L-am diagnosticat cu un expert de la Muzeul ”Brukenthal” din Sibiu și s-a dovedit că este o butaforie, nu este un coif istoric, deci e un fel de jucărie, pur și simplu. În urma expertizei așa a rezultat, un coif de jucărie. De altfel, și mărimea lui era suspect de mică pentru ca un războinic să îl țină pe cap. Deci, nu e o problemă și, în felul ăsta, nici cel care l-a ținut nu cred că va avea de suferit, că nu e un artefact istoric”, a declarat Cristian Cocea, șeful Direcției.

Bărbatul în casa căruia a fost găsit coiful a fost cercetat inițial pentru furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire. Acum, agenții au schimbat încadrarea în furt calificat și tăinuire.

Urmăriți B1TV.ro și pe