Preţurile alimentelor de bază au crescut, în medie, cu 20 de procente în ultimii patru ani. Astfel că un român, plătit cu salariul mediu pe economie, îşi cheltuieşte jumătate din salariu doar pe mâncare şi transport, scrie incomemagazine.ro.
Astfel, un kilogram de orez, de exemplu, costa în februarie 2011 puţin peste 3 lei şi 60 de bani. Astăzi, preţul aceluiaşi kilogram se vinde cu aproape 7 lei. Şi litrul de lapte este este mult mai scump. În doar 4 ani, preţul mediu a crescur de la 2 lei şi 69 de bani, la 4 lei şi 50 de bani. Mai scumpe sunt şi ouăle. Un cofraj cu 10 oră costa 5 lei, iar acum se vinde cu 7,7 lei.
Şi nu sunt singurele produse care s-au scumpit. Fructele şi legumele se vând la un preţ mai mare cu pânã la 10 procente. Un kilogram de mere costă acum 2,7 lei, cu 30 de bani mai mult faţă de 2011. Şi roşiile sunt mai scumpe cu 40 de bani, în timp ce cartofii s-au ieftinit cu peste un leu.
Mai ieftină este şi carnea de porc. Preţul per kilogram a scăzut cu aproape 4 lei, în ultimii ani.
În urmă cu 4 ani, pentru un coș de cumpărături care continea un litru de lapte, unul de ulei, un kilogram de lapte, 10 ouă, legume şi fructe, lăsam la casă 48 de lei. Astăzi, aceleaşi produse costă în total 56 de lei.
O creştere a preţurilor la alimente de până la 20 de procente, în timp ce salariul mediu pe economie a crescut cu doar 18%.
Iar preţul motorinei, în urmă cu 4 ani, era de 4 lei şi 97 de bani. Anul trecut pentru un litru de motorina lăsam la pompă 6,3 lei. În ultimele 6 luni, prețul barilului de țiței s-a înjumătățit, dar chiar și așa prețul actul al motorinei este de 5,6 lei pe litru.
De anul viitor însă, atât carburanţii cât şi o parte din alimentele de bază ar urma să se ieftinească, după reducerea taxei pe valoare adăugată şi diminuarea accizelor. TVA la carne, peşte, legume şi fructe ar urma să fie de 9%, în timp pentru restul produselor şi serviciilor taxa ca fi de 20%. Acciza la carburanţi ar urma să scadă, de asemenea, cu până la 20%.
.