Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene: Vom urmări foarte atent amendamentele la Codul Penal pentru a nu fi atacuri la adresa justiţiei

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene: Vom urmări foarte atent amendamentele la Codul Penal pentru a nu fi atacuri la adresa justiţiei

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a declarat joi că Executivul european va urmări foarte atent amendamentele la codurile penale aflate în Parlament pentru a se asigura că nu va exista un atac la adresa justiţiei din România, informează Mediafax.

Frans Timmermans a mai precizat și că le-a transmis scrisori președinților celor două camere ale Parlamentului în care le-a semnalat că CE va fi foarte atentă pentru a fi sigură că nu există un atac la adresa justiţiei.

„După ce am vorbit cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi cu preşedintele Senatului, le-am scris, spunându-le foarte clar că CE va analiza orice amendament pentru a vedea dacă aceste amendamente limitează puterile şi independenţa justiţiei. Înţeleg că, urmare a scrisorilor mele şi a discuţiilor cu ambii preşedinţi, unele amendamente sunt încă examinate, nu au fost supuse la vot. Vom urmări foarte atent asta pentru a fi siguri că nu va exista un atac la adresa justiţiei”, a adăugat Frans Timmermans, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European privind situaţia din România.

„Comisia Europeană nu este în poziţia de a comenta cazuri individuale (…) Ceea ce dorim este ca justiţia să poată funcţiona în mod independent. Ce observăm este că justiţia în România nu poate, aparent, să aibă acces la toate nivelurile guvernamentale”, a spus Timmermans.

„România a făcut progrese considerabile în eforturile sale de consolidare a statului de drept şi în lupta anticorupţie, dar se pune întrebarea dacă aceste eforturi sunt sustenabile”, a mai spus oficialul european.

„Este nevoie în continuare de eforturi, vom fi foarte fermi – am spus asta în mod public tuturor politicienilor cu care m-am întâlnit atât din Guvern, cât şi din Parlament. CE va fi foarte atentă în monitorizarea separarării puterilor în stat în România. Acţiunile Parlamentului, oricare ar fi acestea, nu trebuie să ducă la limitarea independenţei justiţiei”, a mai subliniat prim-vicepreşedintele Executivului european.