Primarul Piedone, obișnuit să fenteze legea: Acum 8 ani și-a obținut prin fraudă permisul de conducere la toate cele cinci categorii într-o singură zi, după ce și-a schimbat fictiv domiciliul

Primarul Piedone, obișnuit să fenteze legea: Acum 8 ani și-a obținut prin fraudă permisul de conducere la toate cele cinci categorii într-o singură zi, după ce și-a schimbat fictiv domiciliul
Foto: stareapresei.ro

După trei zile de mărturii, dezvăluiri, verificări şi audieri, după un bilanţ catastrofal de 31 de morţi şi peste 140 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv din Sectorul 4 al Capitalei, omorul calificat de la debutul anchetei s-a transformat brusc în ucidere din culpă.

Un capitol special în criticile oamenilor l-a reprezentat primarul Popescu Piedone. Cei veniţi să aprindă o lumânare în faţa clubului Colectiv au taxat imediat declaraţiile fără nicio bază reală ale primarului sectorului 4. Oamenii l-au criticat dur pe primar, care de altfel a fost contrazis la vremea declaraţiilor şi de Raed Arafat, transmite B1 TV.

“De hârtii nu am nimic ce să îmi reproșez, am îndeplinit toate formele legale de eliberare a acordului de funcționare”, a spus edilul.

Raed Arafat îl contrazice: “ISU București-Ilfov nu a emis autorizație sau vreo formă de act pentru funcționarea acestui spațiu pentru acest tip de activități”.

Anchetatorii au ridicat documente de la Primăria Sectorului 4 și de la ITM în urma divergențelor dintre Primăria Sectorului 4 și ISU.

În acest context amintim că Piedone a mai fentat legea și în alte rânduri. Primarului Sectorului 4 a obținut carnetul de șofer la toate cele 5 categorii în numai o zi, după ce și-a schimbat domiciliul pentru o lună de zile în județul Argeș, acolo unde 28 de persoane au fost inculpate în dosarul permiselor false.

Edilului i-a fost suspendat carnetul de conducere în luna mai 2009, prefectul Marcel Proca anunțând la vremea respectivă că Piedone și-a modificat adresa de reședință în Argeș  tocmai pentru a obține ilegal permisul de conducere.

Piedone a declarat atunci că nu a încălcat legea și că sute de mii de oameni fac același lucru.

„Nu am încălcat nicio lege. Nu doar Cristian Popescu Piedone, ci și alte câteva sute de mii de cetățeni își iau permisul de conducere într-o zi”, a declarat Piedone, citat de ziare.com.

Ulterior, Cristian Popescu Piedone a anunțat că este din nou șofer, acuzând autoritățile argeșene că au acționat în mod abuziv.

În decembrie 2008, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 28 de persoane, pentru fraudarea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş.

Dosarul a ajuns pe masa procurorilor, iar Instanţa supremă i-a condamnat definitiv, în data de 14 aprilie 2014, pe fostul şef al Serviciului Permise de Conducere Gheorghe Vlăsceanu şi pe fostul său adjunct Vasile Voinea la câte şase ani de închisoare cu executare.

În rejudecare, instanţa supremă i-a redus pedeapsa lui Gheorghe Vlăsceanu de la 14 ani la şase ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, dispunând ca pedeapsă complementară interzicerea unor drepturi timp de trei ani. Pedeapsa va fi redusă cu perioada în care acesta a fost reţinut şi arestat, respectiv din 14 iunie 2008 până în 7 august 2009.

Vasile Voinea, fostul adjunct al lui Vlăsceanu, a fost condamnat pentru luare de mită tot la şase ani de închisoare cu executare, pedeapsa fiind redusă şi în cazul lui, de la 11 ani şi opt luni.

Instanţa i-a condamnat la câte doi ani de închisoare cu executare pe Nicolae Alexandru (pedeapsă redusă de la doi ani şi zece luni), Virgil Ioniţă (de la trei ani), Traian Proca (de la patru ani) şi Eduard Constantin Dumitrescu (de la trei ani).

Pedepse de câte trei ani de închisoare cu executare au primit Aurelian Rădoi (pedeapsă redusă de la şapte ani de închisoare cu executare), Nicolae Anghel (de la patru ani), Constantin Izabel Tudoroiu (de la patru ani), Ion Ciripan (de la patru ani), Daniel Paul Mandu (de la patru ani), Laurenţiu Constantin Floroiu (de la patru ani) şi Constantin Tinca (de la patru ani).

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat la câte patru ani de închisoare cu executare pe Gheorghe Marius Mierlă (pedeapsă redusă de la şapte ani de închisoare cu executare), Ion Ionaşcu (de la cinci ani şi şase luni) şi Laurenţiu Georgel Neagoe (de la opt ani). Badea Florin Boroiu a primit o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, după ce la Curtea de Apel a fost condamnat la şapte ani de închisoare.

Potrivit deciziei ICCJ, în cazul lui Florin Stoica a fost menţinută pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare cu executare, în timp ce pentru Laurenţiu Ionuţ Bălan instanţa a decis să scadă pedeapsa de la nouă ani şi şase luni la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a constatat că Bălan este arestat într-un alt dosar.

Judecătorii instanţei supreme au mai decis pedepse de câte doi ani de închisoare pentru Florian Mircea Silveanu (pedeapsă redusă de la trei ani de închisoare), Mihai Crăciun (de la trei ani) şi Constantin Marcu (de la trei ani), iar pe Marius Epure l-au condamnat la trei ani de închisoare (de la patru ani). În cazul celor patru, instanţa a dispus suspendarea executării pedepselor.