După aproximativ o lună de la plafonarea RCA au apărut și primele efecte. Una dintre cele mai importante companii de asigurare a anunțat că încetează colaborarea cu zeci de brokeri.
Un asigurator care a reușit să obțină peste 10% din cota de piață, a anunțat că își încetează colaborarea cu 71 de brokeri, număr care reprezintă un sfert din total. Motivul este pus pe seama prețului pe care trebuie să îl practice, care este mult prea mic și îi aduce prea mulți clienți cărora nu le poate face față, conform Observator news.
„Evident că plafonarea a dus la acest efect, pentru că altfel asigurătorul ar fi putut să-şi modifice tarifele. Majoritatea celor care îşi cumpărau RCA ar fi fost tentaţi să ia cel mai mic preţ. Şi atunci veneau foarte mulţi clienţi către ei”, Sergiu Costache, expert asigurări.
Pe 11 aprilie a intrat în vigoare plafonarea tarifelor RCA, ceea ce presupune ca asiguratorii au fost obligați să vândă tarifele practicate pe data de 28 februarie 2023. Pe unii asiguratori, plafonarea ia prins cu tarife mici care nu pot fi păstrate timp de șase luni, cum este prevăzut în lege, fapt pentru care au recurs la diferite metode pentru a vinde mai puțin.
„În funcţie de riscul pe care îl iei, trebuie să creezi rezerve. Pentru 100 de lei risc, trebuie să aduci 30 de lei rezervă. Pentru că a luat foarte mult risc ei erau la 28 februarie cu un preţ scăzut şi sunt obligaţi să păstreze acel preţ timp de 6 luni”, Dorel Duță, președinte UNSICAR.
Asiguratorul a spus că pe viitor își dorește colaborări care să îi susțină vânzarea echilibrată a ofertelor de produse.
Specialiștii în asigurări cred că și alte companii vor urma acest model. În ultimul timp, cei care încheie polițe RCA au diferite cerințe de la clienți.
„Data obţinerii permisului, kilometrii la bord, data expirării ITP, sunt informaţii pe care nu le mai poţi culege instant. Sunt de natură a influenţa o decizie de cumpărare sau nu”, Dorel Duță.
„Clientul e obişnuit să obţină foarte repede ceea ce îşi doreşte. Ori dacă tu ceri un act în plus, s-ar putea să nu mai încheie poliţa RCA la tine”, Sergiu Costache.
În această săptămână instanța ar putea decide deschiderea procedurii de faliment a companiei Euroins. Astfel că, au mai rămas doar opt jucători pe piața asigurărilor auto, liderul pieței deține 35% din polițele RCA, iar compania de pe al doilea loc a rămas cu 25%. Locurile trei și patru sunt ocupate de firme care au câte 10% cota de piață.