UPDATE: Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, luni, contestația formulată de procurorul Cristian Ovidiu Popescu împotriva deciziei Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM, prin care a fost suspendat din funcţie, transmite Agerpres.
„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Cristian Ovidiu Popescu împotriva Hotărârii 7P din 1 august, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în materie disciplinară în dosarul 13/P/2019. Definitivă”, se precizează în minuta deciziei, potrivit aceleiași surse.
Știrea inițială // Cristian Ovidiu Popescu, procurorul din debutul cazului Caracal, care a dat mandatul de intervenție a polițiștilor pentru ora 6 dimineața, a afirmat, la Instanța Supremă, că mandatele de percheziție existau încă de la ora 3, dar susține că dacă s-ar fi intervenit atunci, exista riscul ca „probele ridicate să nu poată fi folosite”, potrivit g4media.ro.
În explicațiile date la Instanța Supremă, magistratul a mai afirmat că polițiștii au considerat că locuința lui Gheorghe Dincă ar fi în realitate o casă părăsită. Mai mult decât atât, el susține că oamenii legii nici măcar nu avea nevoie de autorizația sa pentru a pătrunde înăuntru.
„În noaptea respectivă, noi am avut mandatele de percheziție la ora 3:04, iar aprecierea flagrantei s-a făcut pe baza celor raportate de polițiștii care au mers la faţa locului, care spuneau că arată de parcă acolo nu ar locui nimeni. Am stabilit de comun acord, eu, primul procuror al Parchetului Judecătoriei Caracal, era un procuror de la DIICOT și erau și polițiștii. Riscul era să intrăm la 3 și probele ridicate să nu poată fi folosite, pentru că nu erau ridicate în mod legal. Consecințele se pot vedea acum, probele care stau la baza incriminării acelei persoane sunt cele ridicate la percheziția făcută de mine.
Din momentul identificării locației la fata locului au fost plasate de sefii IPJ Olt echipaje care au supravegheat în permanenţă locația. Decizia a fost luată de poliție, o decizie care privea exact activitatea de salvare a victimei, pentru asta nu aveau nevoie de autorizația mea. Chiar poliția a cerut mandat de percheziție, după ce au observat că nu e activitate la locație”, a afirmat procurorul Cristian Ovidiu Popescu, în fața unui judecător al Instanței Supreme, unde a contestat măsura suspendării din magistratură decisă de Consiliul Superior al Magistraturii, la cererea Inspecţiei Judiciare, potrivit g4media.ro.